DES je budućnost reciklaže: Biorazgradiva hemija izvlači plemenite metale iz otpadne elektronike

zlato
zlato_5

Foto: pixabay/mindofmush

Kompanija “Descycle” (Disajkl) koristi potpuno novu hemijsku metodu dubinskih eutetičkih rastvarača – DES (Deep Eutectic Solvents), kako bi iz otpadne elektronike izdvajala dragocene metale, otkriva za portal SRDA Fred White (Fred Vajt), direktor prodaje u toj firmi.

Prema njegovim rečima, DES je unikatna hemijska metoda i ne bazira se na vodi, pa se metali prilikom reciklaže ponašaju drugačije nego pri korišćenju hemije zasnovane na vodi kod konvencionalnih procesa.

– Naša čista tehnologija će eliminisati potrebu za topionicama pri reciklaži elektronskog otpada – ističe Vajt za naš portal.

DES metodu je razvio Univerzitet Lestera (UK) početkom prve decenije ovog veka. U farmaceutskom, vazduhoplovnom i nutriceutskom sektoru razvija se nekoliko komercijalnih upotreba DES-a, objašnjavaju iz “Descycle”, dodajući da se DES ne koristi trenutno nigde za obradu metala ili u reciklažnoj industriji.

Tastatura racunar ee oprema

Umesto 217, emituje samo 6 kg CO2 po unci zlata

– To što topionice zamenjujemo ovom tehnologijom, značiće ogromnu dobit za životnu sredinu. Konvencionalno recikliranje emituje 217 kilograma ugljen-dioksida za svaku uncu (28 grama) recikliranog zlata, dok je naš proces osmišljen tako da se emituje samo 6 kg CO2 po unci proizvedenog zlata – kaže Vajt.

– Zapravo, cilj nam je da koristimo električnu energiju iz obnovljivih za naš proces, pa će tako emisija ugljenika pri reciklaži biti jednaka nuli – dodaje on. -Štaviše, kako ništa ne spaljujemo tokom svog procesa recikliranja, i emisija metalnih čestica će biti nulta, a ona je velik i opasan problem kod topionica – ističe Vajt.

I poslednje, ali ne i najmanje važno, DES rastvarači su “benigni” kada je u pitanju okolina jer su inputi bezbedni, održivi a neki su čak i biorazgradivi, kažu iz “Descycle”.

– Ne koristimo jake kiseline ni toksične hemikalije poput cijanida – ističu.

Traže partnere: Šansa za Srbiju?

Nameravamo da prvu fabriku izgradimo na domaćem tržištu u Britaniji, ali da, voleli bismo da pronađemo partnere i proširimo globalno svoju tehnologiju, ističu iz kompanije.

– Naša tehnologija će napraviti veliki poremećaj na tržištu elektronskog i elektroničkog otpada jer obezbeđujemo “zelen” tehnološki proces bez velikog ulaganja. Naše fabrike mogu koštati 10 miliona dolara da se izgrade, što je ogromna promena u odnosu na 100 miliona ili čak milijardu dolara koliko je potrebno da se uloži u procese topljenja – kaže Vajt.

Prema njegovim rečima, takve fabrike mogu se graditi na lokalu i direktno sa reciklerima i proizvođačima, tako da se na lokalnom nivou kreira cirkularna ekonomija – umesto da se opasan otpad sakuplja i transportuje do velikih pogona na topljenje.

Da podsetimo, GAP grupa i tehnološka firma “Descycle” objavili su planove o gradnji zajedničkog “više miliona funti” vrednog postrojenja za reciklažu materijala iz elektronskog i električnog otpada, o čemu smo već pisali.

Njihov pogon koristiće “novu čistu tehnologiju”, zasnovanu na hemijskom procesu poznatom kao “duboko eutektičko rastvaranje” (grč. eutektos – lako topljiv).

Imaće kapacitet da reciklira 5.000 tona štampanih ploča i drugog “vrednog” elektronskog otpada godišnje. Izgradnja bi trebalo da počne do 2024. a fabrika će početi s radom 12 meseci nakon početka gradnje.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300