DES je budućnost reciklaže: Biorazgradiva hemija izvlači plemenite metale iz otpadne elektronike

zlato
DES je budućnost reciklaže: Biorazgradiva hemija izvlači plemenite metale iz otpadne elektronike

Foto: pixabay/mindofmush

Kompanija “Descycle” (Disajkl) koristi potpuno novu hemijsku metodu dubinskih eutetičkih rastvarača – DES (Deep Eutectic Solvents), kako bi iz otpadne elektronike izdvajala dragocene metale, otkriva za portal SRDA Fred White (Fred Vajt), direktor prodaje u toj firmi.

Prema njegovim rečima, DES je unikatna hemijska metoda i ne bazira se na vodi, pa se metali prilikom reciklaže ponašaju drugačije nego pri korišćenju hemije zasnovane na vodi kod konvencionalnih procesa.

– Naša čista tehnologija će eliminisati potrebu za topionicama pri reciklaži elektronskog otpada – ističe Vajt za naš portal.

DES metodu je razvio Univerzitet Lestera (UK) početkom prve decenije ovog veka. U farmaceutskom, vazduhoplovnom i nutriceutskom sektoru razvija se nekoliko komercijalnih upotreba DES-a, objašnjavaju iz “Descycle”, dodajući da se DES ne koristi trenutno nigde za obradu metala ili u reciklažnoj industriji.

Tastatura racunar ee oprema

Umesto 217, emituje samo 6 kg CO2 po unci zlata

– To što topionice zamenjujemo ovom tehnologijom, značiće ogromnu dobit za životnu sredinu. Konvencionalno recikliranje emituje 217 kilograma ugljen-dioksida za svaku uncu (28 grama) recikliranog zlata, dok je naš proces osmišljen tako da se emituje samo 6 kg CO2 po unci proizvedenog zlata – kaže Vajt.

– Zapravo, cilj nam je da koristimo električnu energiju iz obnovljivih za naš proces, pa će tako emisija ugljenika pri reciklaži biti jednaka nuli – dodaje on. -Štaviše, kako ništa ne spaljujemo tokom svog procesa recikliranja, i emisija metalnih čestica će biti nulta, a ona je velik i opasan problem kod topionica – ističe Vajt.

I poslednje, ali ne i najmanje važno, DES rastvarači su “benigni” kada je u pitanju okolina jer su inputi bezbedni, održivi a neki su čak i biorazgradivi, kažu iz “Descycle”.

– Ne koristimo jake kiseline ni toksične hemikalije poput cijanida – ističu.

Traže partnere: Šansa za Srbiju?

Nameravamo da prvu fabriku izgradimo na domaćem tržištu u Britaniji, ali da, voleli bismo da pronađemo partnere i proširimo globalno svoju tehnologiju, ističu iz kompanije.

– Naša tehnologija će napraviti veliki poremećaj na tržištu elektronskog i elektroničkog otpada jer obezbeđujemo “zelen” tehnološki proces bez velikog ulaganja. Naše fabrike mogu koštati 10 miliona dolara da se izgrade, što je ogromna promena u odnosu na 100 miliona ili čak milijardu dolara koliko je potrebno da se uloži u procese topljenja – kaže Vajt.

Prema njegovim rečima, takve fabrike mogu se graditi na lokalu i direktno sa reciklerima i proizvođačima, tako da se na lokalnom nivou kreira cirkularna ekonomija – umesto da se opasan otpad sakuplja i transportuje do velikih pogona na topljenje.

Da podsetimo, GAP grupa i tehnološka firma “Descycle” objavili su planove o gradnji zajedničkog “više miliona funti” vrednog postrojenja za reciklažu materijala iz elektronskog i električnog otpada, o čemu smo već pisali.

Njihov pogon koristiće “novu čistu tehnologiju”, zasnovanu na hemijskom procesu poznatom kao “duboko eutektičko rastvaranje” (grč. eutektos – lako topljiv).

Imaće kapacitet da reciklira 5.000 tona štampanih ploča i drugog “vrednog” elektronskog otpada godišnje. Izgradnja bi trebalo da počne do 2024. a fabrika će početi s radom 12 meseci nakon početka gradnje.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama