Da li će vina u limenkama i Tetra Pak ambalaži pobediti vina u staklenoj boci?

vino u limenkama
vino u limenkama

Foto: Kiss of wine

Takmičenje DWWA (Decanter World Wine Awards) od ove godine primaće i uzorke vina u netradicionalnim pakovanjima, kao što su bag-in-box, aluminijumska limenka, Tetra Pak, papirna i  PET boca.

Ovaj veliki korak za najpoznatije vinsko ocenjivanje na planeti rezultat je značajnih pomaka na tržištu vina ka netradicionalnim ambalažama koje ostavljaju manji “ekološki otisak”, navode u Dekanteru.

Ronan Sejburn MS, kopredsednik ocenjivanja DWWA 2023 rekao je da sve veći broj vrhunskih vina dolazi u alternativnim ambalažama:

– Broj potrošenih boca je prilično visok kada su u pitanju ljudi koji redovno piju vino. Iako se staklo može u potpunosti reciklirati, to zahteva utrošak energije. Odlično je što vidimo da se sada i kvalitetnija vina pakuju u alternativne, lakše ambalaže i nadamo se da će sve više vinara slediti ovaj trend – rekao je Sejburn.

U Dekanteru naglašavaju da će uzorci u netradicionalnim ambalažama biti degustirani na isti način kao i oni u staklenim bocama. Kopredsednik DWWA 2023 Majkl Hil Smit MW rekao je:

– Ocenjivanje alternativno pakovanih vina zajedno sa onim iz boca biće fascinantan eksperiment. Da li će ta vina moći da se nose sa onima iz staklenih boca? Da li će neko vino iz limenke nadmašiti po kvalitetu ono iz boce? Vreme će pokazati – naveo je.

U Evropi je u toku značajan zaokret ka alternativnim ambalažama. U Švedskoj su vina, prenosi Dekanter, vina u bag-in-box formatu vrlo popularna, a i u Francuskoj imaju znatno prisustvo na tržištu.

U Velikoj Britaniji ovaj format se pojavio tek nedavno, ali sagovornici Dekantera iz vinske industrije smatraju da on ima veliki potencijal za rast, usled želje vinoljubaca da učestvuju u zaštiti prirodne sredine. Podrazumeva se da je i kupcima vina u netradicionalnim ambalažama kvalitet vina na prvom mestu.

Izvor: Vino i fino

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300