Cena gasa dostigla 2.200 dolara – Oboren rekord svih vremena

Novac dolar
novac_dolar_rast

Cena gasa u Evropi je potukla rekord svih vremena, skočivši za samo nekoliko sati od početka današnjeg trgovanja za više od 500 dolara na više od 2.200 dolara za hiljadu kubika.

Prema podacima sa londonske ICE berze, gas za isporuku u aprilu se trguje trenutno na holandskom TTF čvorištu po ceni od 2.226 dolara za 1.000 kubnih metara, ili 193,95 evra po MWh, prenosi Tanjug.

Plavi energent je prethodno, na otvartanju trgovanja jutros, uzeteo za 22,5 procenata dostižući cenu od 1.710 dolara za hiljadu kubika, odnosno 149 evra po MWh.

Jutros na otvaranju hiljadu kubika gasa u Evropi je koštalo 1.700 dolara što je bio rast od 22,5 procenta, u odnosu na juče.

Podsetimo, nagli rast cene gasa počeo je 24. februara nakon vesti da je Rusija pokrenula, kako je saopšteno, specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, što je izazvalo na ranom trgovanju u holandskom TTF čvorištu skok cene “plavog energenta” za 35 odsto na 1.414,5 dolara za hiljadu kubika, ili 120 evra po MWh.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je pre nekoliko dana da će u Evropi gas koštati 2.000 evra zbog obustavljanja postupka dodele sertifikata za Severni tok 2.

Bajatović: Do juna gas plaćamo po staroj ceni

– Srbija će do 1. juna dobijati gas iz Rusije po ceni od 270 dolara za 1.000 metara kubnih, kao što je i dogovoreno, a do 1. juna verovatno ćemo sa tom zemljom potpisati novi desetogodišnji ugovor o dostavljanju gasa – izjavio je direktor Javnog preduzeća “Srbijagas” Dušan Bajatović.

Mihajlović: Obezbeđene dovoljne količine energenata

Tržište energentima u Srbiji je stabilno uprkos ratu u Ukrajini i država je obezbedila dovoljne količine gasa, nafte i naftnih derivata u rezervama, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

– Srbija je obezbedila sve što je potrebno i šta god da se desi, mi u svojim rezervama imamo dovoljno nafte i naftnih derivata. Dizel goriva imamo za 57 dana, benzina za 67, a mazuta za 110 dana. Gas dobijamo preko Balkanskog toka, koji zaobilazi Ukrajinu i nema bojazni da će doći do prekida u snabdevanju – kazala je Mihajlović, objavilo je ministarstvo.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje