Bečki ukus – Organska proizvodnja prestonice Austrije

zito_klasje_psenica
zito_klasje_psenica

Grad Beč koji raspolaže sa 2.000 hektara oranica i vinograda pripada najvećim organskim proizvođačima u Austriji. Gradski proizvodi će ubuduće biti grupisani pod novim brendom “Bečki ukus” (nem. Wiener Gusto) i imaće za cilj da podstaknu građane da kupuju bečke organske proizvode.

Svi proizvodi su 100% organski i lokalno proizvedeni, a kratke transportne rute doprinose zaštiti klime i obezbeđuju sigurnost u snabdevanju. Do sada se žetva sa gradskih imanja prodavala veleprodaji, ali od sada će biti usmerena ka novom brendu, prenosi Eurocomm PR.

U ponudi će za početak biti pšenično brašno, zatim sočivo, krompir, ražano brašno, laneno ulje, leblebije i divljač. Planirano je da se narednih godina ponuda proširi i doda suncokretovo ulje, speltino brašno, sokovi, jabukovača, tofu, ulje divljeg lana i proizvodi iz slobodnog uzgoja svinja i goveda

Gradska imanja se već godinama obrađuju na organski način čime se podstiče biodiverzitet flore i faune. Zahvaljujući đubrenju isključivo kompostom stvara se humus i podržavaju prirodni životni procesi u zemljištu.

– Zemljišta bogata humusom skladište velike zalihe ugljenika i time daju suštinski doprinos zaštiti klime – izjavio je Jirgen Černohorski, član gradskog veća zadužen za klimu.

-Beč je jedini veliki grad koji ima sopstvenu organsku proizvodnju – objašnjava ponosno gradonačelnik Mihael Ludvig. – Šumarska i poljoprivredna preduzeća grada su realizovala jedinstven projekat koji je u još jednom aspektu obogatio kvalitet života u Beču.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300