Bečki ukus – Organska proizvodnja prestonice Austrije
Grad Beč koji raspolaže sa 2.000 hektara oranica i vinograda pripada najvećim organskim proizvođačima u Austriji. Gradski proizvodi će ubuduće biti grupisani pod novim brendom “Bečki ukus” (nem. Wiener Gusto) i imaće za cilj da podstaknu građane da kupuju bečke organske proizvode.
Svi proizvodi su 100% organski i lokalno proizvedeni, a kratke transportne rute doprinose zaštiti klime i obezbeđuju sigurnost u snabdevanju. Do sada se žetva sa gradskih imanja prodavala veleprodaji, ali od sada će biti usmerena ka novom brendu, prenosi Eurocomm PR.
U ponudi će za početak biti pšenično brašno, zatim sočivo, krompir, ražano brašno, laneno ulje, leblebije i divljač. Planirano je da se narednih godina ponuda proširi i doda suncokretovo ulje, speltino brašno, sokovi, jabukovača, tofu, ulje divljeg lana i proizvodi iz slobodnog uzgoja svinja i goveda
Gradska imanja se već godinama obrađuju na organski način čime se podstiče biodiverzitet flore i faune. Zahvaljujući đubrenju isključivo kompostom stvara se humus i podržavaju prirodni životni procesi u zemljištu.
– Zemljišta bogata humusom skladište velike zalihe ugljenika i time daju suštinski doprinos zaštiti klime – izjavio je Jirgen Černohorski, član gradskog veća zadužen za klimu.
-Beč je jedini veliki grad koji ima sopstvenu organsku proizvodnju – objašnjava ponosno gradonačelnik Mihael Ludvig. – Šumarska i poljoprivredna preduzeća grada su realizovala jedinstven projekat koji je u još jednom aspektu obogatio kvalitet života u Beču.