Alimpić: Ako se izgradi rudnik litijuma građana više neće biti

selo_seno
selo_seno

Aktvistkinja udruženja “Zaštitimo Jadar i Rađevinu” Marija Alimpić ocenila je da će problemi nestati ukoliko kod Loznice bude otvoren rudnik litijuma, jer će tada građani “prestati da postoje, odnosno Srbije više neće biti”.

Alimpić je na tribini “Litijum, uranijum ili Srbija” rekla da ne sme da bude ni kompromisa ni pregovaranja i da jedina borba mora da bude samo život i nijedan rudnik, jer ćutanje vodi dalje u propast, prenosi Beta.

Ona je kazala da Srbija dugo nije znala da u dolini Jadra postoji ruda jadarit i litijum, i da je istraživanje pokazalo da od planine Iverak do Draginca postoji i rudna žila uranijuma.

– Još ne možemo da tvrdimo ništa, jer nikada nismo dobili tačan sastav rude jadarita i jalovišta, iako smo više puta to tražili od kompanija, pa ne znamo da li su zainteresovani samo za litijum ili i za još nešto, ali zaključak je da litijum nije rešenje, jer nije čist – rekla je ona.

Alimpić je kazala da se litijum uvek dobija “prljav” i da se on zbog toga ne isplati nijednoj državi.

– Litijumske baterije se recikliraju svega od jedan do tri odsto na svetskom nivou što je praktično ništa, a razlog toga je toksičnost i zapaljivost materijala. To recikliranje bi se kod nas radilo u Jadru 2 – objasnila je ona.

Alimpić je istakla da ne razume čemu toliko interesovanje za litijum, kad će on već za nekoliko godina biti zamenjen.

Takođe je rekla da su se trenutne ekološke opcije pomešale sa politikom i da je zbog toga običan građanin zbunjen.

– Ne znamo ko je ko više i ko šta radi – napomenula je ona.

Aktivista Koalicije za održivo rudarstvo u Srbiji Zvezdan Kalmar rekao je da trenutno ne postoji politička opcija koja može da zastupa koaliciju čiji je on član.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje