Značaj roda za ekosistem: Za sat vremena pojedu 44 sitna glodara

bela roda
bela roda

Foto: Pixabay/AndreaGibhardt

Rode su značajne za ekosistem, jer se hrane insektima i sitnim glodarima, rekla je FoNetu predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Danica Veljković i pozvala se na istraživanja po kojima jedna roda u roku od sat vremena može da pojede 44 sitna glodara.

Kako je objasnila, to je veoma značajno, jer se rode sve češće nalaze na njivama i obradnim površinama.

Uprkos povoljnom uticaju na poljoprivredu, rode su učestalo suočene sa posledicama upotrebe pesticida i rodenticida, jer to smanjuje populaciju insekata i sitnih glodara, koji su njihova osnovna hrana, kazala je Veljković.

Usled upotrebe tih sredstava, hrana može biti zatrovana, objasnila je ona i naglasila da bele rode u poslednje vreme, umesto visokih stabala, sve češće za stanište biraju strukture koje je napravio čovek, kao što su dimnjaci kuća, stubovi za dalekovode ili električni stubovi.

Nekada rode biraju i napuštene građevine ili strukture, dodala je Veljković i precizirala da one pažljivo biraju lokacije za gnezdo, koje može biti težine i do jedne tone, prenosi FoNet.

Velika opasnost po rode su strujni udari, jer se često gnezde na električnim stubovima, rekla je ona i naglasila da je zato važno da se gnezda dobro obezbede i zaklone rizični delovi.

Iako se priča o tome da roda u Srbiji manjka, Veljković je podsetila da je 2015. godine u Srbiji selo Taraš dobilo zvanje Evropskog sela roda.

Ona je rekla na to je u toku osmi popis belih roda, koji je veoma značajan, jer pruža uvid u način života roda u Srbiji.

Prema njenim rečima, popis roda pruža informacije o tome koja staništa rode biraju, od čega prave gnezda, koliko dugo žive i čime se hrane.

Građani na terenu prvi put, uz pomoć aplikacije, mogu uneti podatke o tome gde se u njihovom kraju gnezde rode.

– Ukoliko je ljudima ovaj vid popisa težak ili nisu toliko, da kažem, sa telefonima vešti, mogu poslati podatke na imejl adresu rode@pticesrbije.rs, gde će koleginica koja je koordinatorka projekta podatke dodatno ubaciti i obraditi – objasnila je Veljković.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300