Zaštitnici životinja blokirali saobraćaj u Nišu zbog neprimenjivanja Zakona o dobrobiti životinja

Pas
pas_lutalica

Više od stotinu građana Niša 7. novembra je na kratko blokiralo saobraćaj u centru grada u znak protesta zbog neprimenjivanja Zakona o dobrobiti životinja, a zbog čega pate brojne životinje i kućni ljubimci.

Okupljeni su zahtevali ostavke Uprave za veterinu Emine Milakare, načelnika republičke veterinarska inspekcije Zorana Ivanovića i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, koje su označili kao odgovorne za masovno ubijanje ili umiranje pasa u šinterajima, piše Danas.

Nina Krstić, pravna zastupnica Udruženja za zaštitu životinja “Pit”, kazala je da je samo to udruženje podnelo 40 krivičnih prijava zbog ubijanja i zlostavljanje životinja, kao i više od 40 prijava za različite prekršaje nadležnim inspekcijama. Ona je dodala da je naš Zakon o dobrobiti životinja jedan od najboljih, ali da je veliki problem što se ne primenjuje, iako je usvojen još 2009. godine.

U udruženjima za zaštitu životinja iz više gradova u Srbiji, čiji su predstavnici učestvovali u protestu, kazali su da je jedna od težih posledica nepoštovanja Zakona i veliki broj napuštenih životinja na ulicama. Ovaj problem zahteva hitno sistemsko rešenje, kojeg godinama nema, upozorili su.

Protest kojim se skreće pažnja na neophodnost primene Zakona o dobrobiti životinja prethodno je održan u Novom Sadu i na Ibarskoj magistrali. Slogan protesta je “Jedna ruka, jedna šapa, jedan glas”.

Izvor: Danas

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300