Zaštitnici životinja blokirali saobraćaj u Nišu zbog neprimenjivanja Zakona o dobrobiti životinja

Pas
Zaštitnici životinja blokirali saobraćaj u Nišu zbog neprimenjivanja Zakona o dobrobiti životinja

Više od stotinu građana Niša 7. novembra je na kratko blokiralo saobraćaj u centru grada u znak protesta zbog neprimenjivanja Zakona o dobrobiti životinja, a zbog čega pate brojne životinje i kućni ljubimci.

Okupljeni su zahtevali ostavke Uprave za veterinu Emine Milakare, načelnika republičke veterinarska inspekcije Zorana Ivanovića i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, koje su označili kao odgovorne za masovno ubijanje ili umiranje pasa u šinterajima, piše Danas.

Nina Krstić, pravna zastupnica Udruženja za zaštitu životinja “Pit”, kazala je da je samo to udruženje podnelo 40 krivičnih prijava zbog ubijanja i zlostavljanje životinja, kao i više od 40 prijava za različite prekršaje nadležnim inspekcijama. Ona je dodala da je naš Zakon o dobrobiti životinja jedan od najboljih, ali da je veliki problem što se ne primenjuje, iako je usvojen još 2009. godine.

U udruženjima za zaštitu životinja iz više gradova u Srbiji, čiji su predstavnici učestvovali u protestu, kazali su da je jedna od težih posledica nepoštovanja Zakona i veliki broj napuštenih životinja na ulicama. Ovaj problem zahteva hitno sistemsko rešenje, kojeg godinama nema, upozorili su.

Protest kojim se skreće pažnja na neophodnost primene Zakona o dobrobiti životinja prethodno je održan u Novom Sadu i na Ibarskoj magistrali. Slogan protesta je “Jedna ruka, jedna šapa, jedan glas”.

Izvor: Danas

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama