“Zaštitimo Jadar i Rađevinu” protiv bilo kakvog dijaloga s kompanijom “Rio Tinto”

selo_seno
selo_seno

Udruženje “Zaštitimo Jadar i Rađevinu” saopštilo je danas se protivi otvaranju bilo kakvog dijaloga sa kompanijom “Rio Sava Exploration” o njenoj studiji o životnoj sredini u vezi sa eksploatacijom litijuma u Srbiji, odnosno o projektu Jadar, prenosi Beta.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da bi o nacrtu studije o uticaju rudnika litijuma kompanije “Rio Tinto” na životnu sredinu, koja je objavljena u četvrtak, trebalo povesti javnu raspravu, između ostalog i u parlamentu i to možda već od sledeće nedelje.U saopštenju udruženja “Zaštitimo Jadar i Rađevinu” podseća se da je Vlada Srbije ukinula projekat Jadar 20. januara 2022.

– Ne može se o ilegalnim i inkriminišućim studijama raspravljati, jer bi to predstavljalo direktno saučesništvo sa kompanijom u podrivanju ustavnog poretka Srbije i rad protiv odluka Vlade Srbije – piše u saopštenju.

Iz Udruženja su naveli da ni predsednik Srbije, kao ni premijer i ministarka rudarstva i energetike nemaju nadležnost da daju bilo kakve dozvole ni mišljenja za projekat koji je ukinut i koji se definiše setom zakona.

Naglasili su da bi oživljavanje projekta “Jadar” predstavljalo kršenje više domaćih i međunarodnih zakona.

Iz Udruženja “Zaštitimo Jadar i Rađevinu” apeluju na nadležne organe da postupe u skladu sa zakonom i zaštite stanovništvo Srbije od, kako su naveli, svakodnevnog uznemiravanja i izloženosti propagandi koja ima za cilj obmanu građana i, u krajnjoj instanci, uništenje Jadra i Rađevine.

***

Dragana Đorđević o studiji Rio Tinta: Manipulacija na 2.000 strana – SRDA

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300