Dragana Đorđević o studiji Rio Tinta: Manipulacija na 2.000 strana

rudnik
rudnik

Foto: pixabay/DariuszSankowski

Naučna savetnica Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu Dragana Đorđević ocenila je danas da je preliminarni nacrt studije o uticaju projekta “Jadar” na životnu sredinu, koju je objavila kompanija “Rio Tinto”, “manipulacija na 2.000 strana”, prenosi Beta.

Ta rudarska kompanija tvrdi da projekat “Jadar” može da se realizuje bezbedno, uz poštovanje najviših domaćih i međunarodnih standarda zaštite životne sredine, dok Đorđević za list Nova navodi da je situacija u praksi “potpuno drugačija”.

– Prvi problem je što ta studija nije integralna, već daje analizu na različite segmente, posebno za sam rudnik, potom za obradu ruda, za odlaganje otpada… A najvažnije, nema ekoloških standarda tamo gde se planira odlaganje otrovnih jalovina između korita bujičnih reka – dodala je ona.

To, prema njenim rečima, znači da će svaka, i najmanja poplava, te otrove da “spušta” dalje niz tok reka.

Đorđević je dodala i da je problem za okolinu to što postoje toksične rudne vode bogate borom, arsenom, litijumom i kadmijumom, iz okruženja rudne glave, odnosno stene, koje su pod zemljom, a koje bi izlazile na površinu prilikom rudarenja.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300