Za uklanjanje divljih deponija 80 miliona dinara – Konkurs za lokalne samouprave do 4. marta

otpad divlje deponije
otpad divlje deponije

Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je javni konkurs za projekte prevencije nelegalnog odlaganja i uklanjanja otpada, a ministarka Irena Vujović pozvala je gradove i opštine da kandiduju projekte i da uz podršku države rešavaju problem divljih deponija na svojoj teritoriji.

– Nastavljamo da sufinansiramo projekte uklanjanja divljih deponija, a u te svrhe odvojili smo još veća sredstva nego u prethodnoj godini. U 2021. godini je, uz podršku Ministarstva, ali i zahvaljujući dobroj saradnji sa lokalnim samoupravama, uklonjeno 500 od ukupno 3.500 smetlišta u Srbiji. U 2022. nastavljamo da čistimo istim tempom širom naše zemlje. Pojačaćemo i kontrole kako jednom očišćene lokacije, ne bi ponovo postajale deponije. U tom cilju, Ministarstvo je ove godine obezbedilo ukupno 100 miliona dinara za uklanjanje deponija i postavljanje video nadzora. Još jednom pozivam lokalne samouprave da kandiduju projekte i da nastavimo tesnu saradnju, jer samo zajedno možemo da rešimo višedecenijski problem divljih deponija i da budućim generacijama ostavimo čistu i zdravu Srbiju – rekla je Vujović.

Vujović je istakla su očišćene lokacije, na kojima je prošle godine postavljen video nadzor, povezane sa nedavno formiranim Ekološkim informacionim centrom, gde administratori Ministarstva prate stanje na terenu.

– Ekološki centar je dobar mehanizam koji će doprineti da sačuvamo očišćene lokacije. Značajan je i zato što omogućava da se građani uključe i da na jednostavan način prijave ekološke probleme na koje nailaze u svojim sredinama. Do sada se pokazalo da su najviše prijavljivali upravo divlje deponije. Na osnovu prijava koje pristižu centru planiraćemo i budžetska sredstva, kako bismo uklanjali prvo ona smetlišta koja najviše smetaju građanima – rekla je Vujović.

Ministarka je istakla da lokalne samouprave mogu da kandiduju projekte do 4. marta 2022. godine. Više informacija i potrebna konkursna dokumentacija dostupni su na sajtu Ministarstva na linku www.ekologija.gov.rs.

Konkurs i obrazac za prijavu možete pronaći i na linkovima:

Javni konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata prevencije nelegalnog odlaganja otpada i uklanjanje u 2022. godini

Obrazac zahteva za prijavu na konkurs za uklanjanje divljih deponija

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300