Valjevci od početka godine 108 dana udisali prekomerno zagađen vazduh

Valjevci od početka godine 108 dana udisali prekomerno zagađen vazduh

Iako je vazduh u Valjevu i prethodne nedelje bio zagađen i opasan po zdravlje, nijedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima po zdravlje stanovnika, piše portal Kolubarske.rs.

Kako se navodi u izveštaju koji je uradila organizacija “Lokalni odgovor” u okviru akcije “Aero Alarm”, od početka 2021. zabeleženo je 108 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine.

Najzagađeniji dani u prvoj sedmici ovog meseca bili su ponedeljak i utorak, 1. i 2. novembar, imali su indeks “veoma loš”, sreda i nedelja “loš”.

Najviša prosečna dnevna koncentracija suspendovanih čestica prašine za proteklu sedmicu zabeležena je u ponedeljak, 1. novembra kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10 u iznosu od 100,54µg/m3 i PM2,5u iznosu od70,86µg/m3.

Istog dana ostvarene su maksimalne satne koncentracije u vrednosti od 274,13µg/m3 u 9 časova za PM10 i 211,85µg/m3 u 20 časova sa suspednovane PM2,5 čestice.

– Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako u Valjevu mogao osetiti zdravstvene tegobe, a članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. U danima kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva – navodi se u izveštaju “Lokalnog odgovora”.

Kolubarske.rs navode da u Valjevu na svakih 18 časova jedna osoba prerano umre zbog posledica aerozagađenja.

Valjevski lekari i Zavod za javno zdravlje, kako piše portal, tvrde da je zbog stanja životne sredine u Valjevu zabeležen porast broja različitih oboljenja, te da zagađen vazduh i drugi faktori životne sredine predstavljaju značajan činilac nastanka respiratornih, digestivnih, kardiovaskularnih i malignih bolesti.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama