Valjevci od početka godine 108 dana udisali prekomerno zagađen vazduh

kolubara_valjevo
kolubara_valjevo_2

Iako je vazduh u Valjevu i prethodne nedelje bio zagađen i opasan po zdravlje, nijedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima po zdravlje stanovnika, piše portal Kolubarske.rs.

Kako se navodi u izveštaju koji je uradila organizacija “Lokalni odgovor” u okviru akcije “Aero Alarm”, od početka 2021. zabeleženo je 108 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine.

Najzagađeniji dani u prvoj sedmici ovog meseca bili su ponedeljak i utorak, 1. i 2. novembar, imali su indeks “veoma loš”, sreda i nedelja “loš”.

Najviša prosečna dnevna koncentracija suspendovanih čestica prašine za proteklu sedmicu zabeležena je u ponedeljak, 1. novembra kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10 u iznosu od 100,54µg/m3 i PM2,5u iznosu od70,86µg/m3.

Istog dana ostvarene su maksimalne satne koncentracije u vrednosti od 274,13µg/m3 u 9 časova za PM10 i 211,85µg/m3 u 20 časova sa suspednovane PM2,5 čestice.

– Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako u Valjevu mogao osetiti zdravstvene tegobe, a članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. U danima kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva – navodi se u izveštaju “Lokalnog odgovora”.

Kolubarske.rs navode da u Valjevu na svakih 18 časova jedna osoba prerano umre zbog posledica aerozagađenja.

Valjevski lekari i Zavod za javno zdravlje, kako piše portal, tvrde da je zbog stanja životne sredine u Valjevu zabeležen porast broja različitih oboljenja, te da zagađen vazduh i drugi faktori životne sredine predstavljaju značajan činilac nastanka respiratornih, digestivnih, kardiovaskularnih i malignih bolesti.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300