Uskoro mobilna stanica za merenje kvaliteta vazduha u Surdulici

nebo
Uskoro mobilna stanica za merenje kvaliteta vazduha u Surdulici

Agencija za zaštitu životne sredine postaviće mobilnu stanicu za merenje kvaliteta vazduha u Surdulici, najavila je Agencija.

– Izabrana je najpogodnija lokacija, koja se nalazi u okviru “Elektrodistribucije” i u neposrednoj blizini fabrike “Knauf,” a upućen je i zahtev lokalnoj samoupravi za obezbeđivanje potrebnih uslova za postavljanje mobilne stanice na toj lokaciji – izjavio je direktor Agencije Stefan Simeunović.

Simeunović je istakao da je odluka o postavljanju mobilne stanice doneta zbog postojanja industrijskih postrojenja na teritoriji jedinice lokalne samouprave, individualnih ložišta, specifičnosti geografskog položaja jedinice lokalne samouprave koji je podložan zadržavanju vazdušnih masa, ali i žalbi pojedinih građana na zagađenje iz fabrike “Knauf”.

– Čekamo odgovor lokalne samouprave za postavljanje stanice, nakon čega će Agencija uspostaviti merenja kvaliteta vazduha u Surdulici i prikazivati rezultate u realnom vremenu na sajtu Agencije i mobilnoj aplikaciji. Mobilna stanica će pratiti ugljen-monoksid, PM10, PM2.5, okside azota, okside sumpora i prizemni ozon – rekao je Simeunović.

Merna stanica posle protesta

U centru Surdulice održan je 9. septembra protest nekoliko udruženja građana koji žele da znaju kakav vazduh dišu, da li je i koliko zagađen. Žele da znaju kakvog su kvaliteta i zemljište i voda u Surdulici, imajući u vidu da u industrijskoj zoni kraj grada posluje fabrika kamene vune “Knauf Insulation”.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama