UNDP: Otvoren izazov za inovativna rešenja u oblasti cirkularne ekonomije

EU za Zelenu Agendu u Srbiji

Foto: UNDP

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji objavio je danas “Izazov za inovativna rešenja u oblasti cirkularne ekonomije” čiji je cilj da podrži sprovođenje inovativnih ideja koje će doprineti efikasnijem korišćenju resursa, kao i smanjenju i ponovnoj upotrebi otpada u procesima proizvodnje.

Kako je navedeno, realizacija ovih ideja treba da doprinese smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, što će ubrzati zelenu transformaciju privrede i društva, odnosno sprovođenje Zelene agende u Srbiji.

Dvadeset najboljih rešenja koja stignu na poziv dobiće mentorsku i tehničku podršku, a za najboljih pet će biti obezbeđeno sufinansiranje, kako bi se primenila u praksi.

Za učešće u ovom izazovu mogu do 29. aprila da se prijave lokalne samouprave, javna komunalna preduzeća, kao i preduzeća iz privatnog sektora.

Predstavnici javnog sektora mogu da predlože inovativne poslovne modele, tehnologije i digitalna rešenja koja će doprineti efikasnom korišćenju resursa kroz upotrebu i reciklažu neopasnog otpada, a posebno biorazgradivog otpada, uključujući i mulj.

Predstavnici privatnog sektora, a naročito mala i srednja preduzeća (MSP) iz sektora ugostiteljstva i upravljanja otpadom, i poljoprivredna gazdinstva, pozvani se da predlože ideje za industrijsku simbiozu, odnosno uspostavljanje partnerstva koje omogućava da se otpad ili nusproizvod nekog preduzeća koristi kao resurs druge firme.

MSP se takođe pozivaju da predlože rešenja za tretiranje različitih vrsta otpada poput biootpada, građevinskog otpada, plastike, papira, metala i stakla.

Za sve zainteresovane kandidate, biće organizovani info dani 30. marta, 5. aprila i 15. aprila 2022. godine.

Više detalja o uslovima učešća u izazovu i načinu prijavljivanja dostupno je na internet stranici: www.zelena-agenda.euzatebe.rs.

Javni poziv je objavljen u okviru projekta “EU za Zelenu Agendu u Srbiji” koji, uz finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i EIB-om.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje