Ukoliko ne bude zabrane istraživanja litijuma, sledi kampovanje u Beogradu

kreni promeni protesti
kreni_promeni_protesti_030222

Foto: Kreni-promeni/FB

U centru Beograda sa protesta inicijative Kreni – Promeni i Saveza ekoloških organizacija Srbije zatraženo je da se trajno zabrani istraživanje i ekspolatacija bora i litijuma na teritoriji Srbije.

Poručeno je da sledi, ukoliko to vlada ne uradi, širenje i radikalizacija protesta, prenosi Beta.

Najavljeno je i da će, sledećeg četvrtka, ukoliko vlada ne ispuni taj zahtev, biti organizovano veliko okupljanje sa kampovanjem, do njegovog ispunjavanja.

Predstavnik Kreni-Promeni Savo Manojlović rekao da je ta organizacija usaglasila delovanje sa SEOS i da je osnovni zahtev “trajna zabrana ekspolatacije bora i litijuma na području Srbije”

– Ne mora vlast da sluša nas, ako je toliki problem, neka sluša nauku i struku – rekao je Manojlović.

Ukazao je i na današnji apel 40 intelektualaca čiji stavovi su, kako je rekao isti kao stavovi Kreni – Promeni i SEOS-a.

– Tražimo da se to desi pre izbora, ono što važi za Jadar, važiće i za Valjevo i za Srbiju, ono što važi za Rio Tinto, važiće za celu Srbiju – rekao je on.

Optužio je vlast da želi da stvori “ekološke izbeglice”, te podsetio na tragična dešavanja iz devedesetih godina prošlog veka.

– Postoji razlika između ljudi, postoji razlika između onih koji su tada izbeglicama prodavali flašicu vode po 15 maraka i onih koji su ih puštali u svoje vikendice i stanove kao što i sada postoji razlika između nas i njih – rekao je Manojlović.

Najavio je da će protesti biti nastavljeni dok osnovni zahtev ne bude ispunjen i i da će se, kako je rekao, širiti po celoj Srbiji.

Ponovio je da vlast nije želela da verifikaciju Narodnu inicijativu u parlamentu kao i da, kako je naveo, da garantuje bezbednost onima koji sakupljaju potpise. Manojlović je rekao da će protesti biti nastavljeni i “u toku oku izborne kampanje” i da će, kako je naveo “biti jasno objašnjavano građanima šta se i zato traži”.

– Ako je “Rio Tinto” oteran, moraju tu odluku zakonski da sprovedu, u suprotnom može “Rio Tinto” da se vrati, ili na područje Jadra ili negde druge – rekao je on.

Dodao je ono što sada važi za Jadar i “Rio Tinto” mora da važi za celu Srbiju i za sve ostale kompanije. Manojlović je rekao da vlast može do prodaje “samo svoju dedovinu”, a da Srbija nije na prodaju.

– Ići ćemo da kraja, ovde ćemo u idući četvrtak imati kampovanje a širićemo proteste širom Srbije i u kampanji se neće izvući od ove teme – rekao je on.

Predstavnik “Ne damo Jadar” Zlatko Kokanović je rekao da je vlada poništila Uredbu u vezi prostornog plana za Jadara “ali da Rio Tinto i dalje kupuje zemlju”.

Kokanović je rekao da po Jadru i dalje dolaze timovi nepoznatih ljudi i da uzimaju uzorke zemlje, te da time “samo pravociraju narod”.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300