Ukoliko ne bude zabrane istraživanja litijuma, sledi kampovanje u Beogradu

kreni promeni protesti
Ukoliko ne bude zabrane istraživanja litijuma, sledi kampovanje u Beogradu

Foto: Kreni-promeni/FB

U centru Beograda sa protesta inicijative Kreni – Promeni i Saveza ekoloških organizacija Srbije zatraženo je da se trajno zabrani istraživanje i ekspolatacija bora i litijuma na teritoriji Srbije.

Poručeno je da sledi, ukoliko to vlada ne uradi, širenje i radikalizacija protesta, prenosi Beta.

Najavljeno je i da će, sledećeg četvrtka, ukoliko vlada ne ispuni taj zahtev, biti organizovano veliko okupljanje sa kampovanjem, do njegovog ispunjavanja.

Predstavnik Kreni-Promeni Savo Manojlović rekao da je ta organizacija usaglasila delovanje sa SEOS i da je osnovni zahtev “trajna zabrana ekspolatacije bora i litijuma na području Srbije”

– Ne mora vlast da sluša nas, ako je toliki problem, neka sluša nauku i struku – rekao je Manojlović.

Ukazao je i na današnji apel 40 intelektualaca čiji stavovi su, kako je rekao isti kao stavovi Kreni – Promeni i SEOS-a.

– Tražimo da se to desi pre izbora, ono što važi za Jadar, važiće i za Valjevo i za Srbiju, ono što važi za Rio Tinto, važiće za celu Srbiju – rekao je on.

Optužio je vlast da želi da stvori “ekološke izbeglice”, te podsetio na tragična dešavanja iz devedesetih godina prošlog veka.

– Postoji razlika između ljudi, postoji razlika između onih koji su tada izbeglicama prodavali flašicu vode po 15 maraka i onih koji su ih puštali u svoje vikendice i stanove kao što i sada postoji razlika između nas i njih – rekao je Manojlović.

Najavio je da će protesti biti nastavljeni dok osnovni zahtev ne bude ispunjen i i da će se, kako je rekao, širiti po celoj Srbiji.

Ponovio je da vlast nije želela da verifikaciju Narodnu inicijativu u parlamentu kao i da, kako je naveo, da garantuje bezbednost onima koji sakupljaju potpise. Manojlović je rekao da će protesti biti nastavljeni i “u toku oku izborne kampanje” i da će, kako je naveo “biti jasno objašnjavano građanima šta se i zato traži”.

– Ako je “Rio Tinto” oteran, moraju tu odluku zakonski da sprovedu, u suprotnom može “Rio Tinto” da se vrati, ili na područje Jadra ili negde druge – rekao je on.

Dodao je ono što sada važi za Jadar i “Rio Tinto” mora da važi za celu Srbiju i za sve ostale kompanije. Manojlović je rekao da vlast može do prodaje “samo svoju dedovinu”, a da Srbija nije na prodaju.

– Ići ćemo da kraja, ovde ćemo u idući četvrtak imati kampovanje a širićemo proteste širom Srbije i u kampanji se neće izvući od ove teme – rekao je on.

Predstavnik “Ne damo Jadar” Zlatko Kokanović je rekao da je vlada poništila Uredbu u vezi prostornog plana za Jadara “ali da Rio Tinto i dalje kupuje zemlju”.

Kokanović je rekao da po Jadru i dalje dolaze timovi nepoznatih ljudi i da uzimaju uzorke zemlje, te da time “samo pravociraju narod”.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama