Možete da učestvujete u popisu ptica vodenih staništa

Možete da učestvujete u popisu ptica vodenih staništa

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) od 8. do 30. januara  2022. godine organizuje i sprovodi Međunarodni popis ptica vodenih staništa (International Waterbird Census – IWC). Ovo istraživanje započeto je davne 1966. godine i predstavlja jednu od najstarijih i najmasovnijih aktivnosti praćenja brojnosti divljih ptica na svetu, saopštio je DZPPS.

– Zahvaljujući razgranatoj mreži članova, volontera i saradnika i ove godine ćemo se potruditi da obiđemo sva važna vodena staništa, beležimo i brojimo ptice, kao i stanje samih vodenih ekosistema. Posebnu pažnju ćemo posvetiti obilasku tokova Dunava, Save, Tise, Zapadne Morave, Drine i ostalih većih reka u Srbiji kako bi održali kontinuitet i mogli da upoređujemo podatke – kaže Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Kao i ranijih godina sa brodova, iz automobila ili pešaka brojaće se patke, guske, labudovi, gnjurci, ronci, čaplje, galebovi i ostale ptice koje borave na vodama ili uz njih.

Saznanja do kojih se dolazi kroz ovo istraživanje koriste se za preduzimanje konkretnih koraka u zaštiti populacija divljih ptica i vodenih staništa koja su značajna za očuvanje biodiverziteta i ostalih prirodnih resursa poput pijaće vode. Podaci koje ornitolozi u Srbiji prikupe na kraju se objedinjuju i šalju u svetsku bazu podataka koju vodi organizacija Wetlands International. Terenski obilasci za brojanje ptica i ovaj put biće iskorišćeni za dokumentovanje i prijavljivanje različitih oblika uništavanja ptica i prirode.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pojedine lokalitete će obilaziti i u saradnji sa upravljačima, čuvarima zaštićenih područja i drugim institucijama koje se bave vodama i zaštitom prirode.

DZPPS je pozvao sve zainteresovane koji žele da doprinesu zimskom popisu ptica da za pojašnjenja procedure i detaljna uputstva pišu na mejl iwc@pticesrbije.rs.

– Svako, uključujući potpune početnike, može da doprinese unapređenju znanja o zimskom rasprostranjenju i brojnosti ptica u Srbiji. Kako bismo olakšali terenski rad pripremili smo dva elektronska priručnika na srpskom jeziku. Dovoljno je da nam se javite kako bismo vas usmerili ka vašem lokalnom koordinatoru popisa i poslali priručnike. Vrlo je važno da svi volonteri prilikom rada na terenu budu obazrivi i da paze na svoje zdravlje i bezbednost – pojašnjava Marko Šćiban iz DZPPS.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama