Ubuduće realnija slika zagađenja – Vlada Srbije konačno odlučila da primeni Evropski indeks kvaliteta vazduha

nebo
nebo_kontrast

Sadašnji indeks kvaliteta vazduha u Srbiji koristi 5 kategorija i opise “odličan”, “dobar”, “prihvatljiv”, “zagađen” i “jako zagađen”, dok Evropski indeks kvaliteta vazduha (European Air Quality Index) koristi 6 kategorija i to „dobar“, „prihvatljiv“, „srednji“, „loš“, „veoma loš“ i „izuzetno loš“. Korišćenjem Evropskog indeksa u sredstvima javnog informisanja dobila bi se realnija slika stanja kvaliteta vazduha u našoj zemlji.

Konačno je Vlada Srbije donela zaključak o primenjivanju indeksa kvaliteta vazduha koji je u skladu sa Evropskim indeksom. To je objavilo Ministarstvo zaštite životne sredine na Instagram nalogu.

Dejan Lekić, tvorac mobilne aplikacije xEco koja meri aerozagađenje, je već ranije mnogo puta govorio o potrebi da Srbija primeni Evropski indeks kvaliteta vazduha. Pitali smo Dejana Lekića šta će se dobiti primenom Evropskog indeksa kvaliteta vazduha u Srbiji?

– Ova promena će značiti nekoliko stvari. Evropski indeks kvaliteta vazduha je zvanični indeks koji koristi Evropska agencija za životnu sredinu i direktno je vezan za EU regulativu u oblasti zaštite kvaliteta vazduha odnosno odgovarajuće standarde kvaliteta vazduha. Logično je da Republika Srbija kao država kandidat za članstvo u EU primenjuje visoke standarde koji proizilaze iz EU zakonodavstva u ovoj oblasti, koje je u velikoj meri već transponovano u domaću regulativu. EU Indeks u kontekstu suspendovanih čestica (PM2.5 i PM10) koristi srednje 24-časovne vrednosti koncentracija, čije su granične vrednosti i propisane odgovarajućim pravnim aktima, a kako je upravo ova zagađujuća materija dominantan razlog prekoračenja limita u Srbiji i to upravo na 24-časovnom, dnevnom nivou, upotrebom ovog indeksa formiraće se realnija slika stanja kvaliteta vazduha – navodi Lekić.

zagadjenost_vazduha

Naš sagovornik objašnjava da korišćenjem ovog indeksa u sredstvima javnog informisanja biće data realnija slika stanja kvaliteta vazduha.

– Sadašnji indeks je koristio srednje časovne koncentracije PM čestica čime se zapravo javnosti prenosila informacija o kvalitetu vazduha u poslednjem satu, koja je najčešće bila povoljnija u ranim večernjim časovima. Na ovaj način se potpuno gubila informacija o ekstremno visokim koncentracijama u drugim delovima dana kada inače aktivni najznačajniji zagađivači – mala ložišta i kotlarnice, koji su, između ostalih kao što su termoenergetika i industrija, uzročnik sezonskih, zimskih, prekoračenja graničnih vrednosti.

Nije dovoljan satni prikaz već srednje 24-časovne vrednosti

– Sadašnji indeks kvaliteta zasnovan na svedenom prikazu Common Air Quality Indeksa je za ocenu svih pet zagađujućih materija (suspendovane čestice prečnika do 2,5 i 10 mikrona – PM2.5 i PM10, sumpor-dioksid – SO2, azot-dioksid – NO2 i prizemni ozon – O3) koje ulaze u njegov proračun koristio srednje vrednosti u poslednjem satu – što daje trenutnu sliku ali se ne može koristiti za kratkoročnu ocenu jer se koncentracije PM čestica vrlo brzo mogu promeniti – navodi Lelić i dodaje:

– Treba primetiti da za PM suspendovane čestice ni ne postoje zakonom definisane granične vrednosti za jedan čas. Evropski indeks za ovu zagađujuću materiju uzima u obzir srednje 24-časovne vrednosti koncentracija te će se realnije prikazivati dugotrajna, višesatna izloženost ovoj zagađujućoj materiji što se zapravo pokazalo kao najopasnije za zdravlje ljudi.

Bez kategorije “odličan”

Lekić se nada da će biti primenjeni i tekstualni opisi pojedinih kategorija kvaliteta vazduh što znači da će biti izbačena iz upotrebe dosadašnja kategorija “odličan” koja je “na veštački, kvazi-afirmativan način bespotrebno davala lažnu sliku o kvalitetu vazduha”.

Sadašnji indeks koristi 5 kategorija i opise “odličan”, “dobar”, “prihvatljiv”, “zagađen” i “jako zagađen”, dok EU indeks koristi 6 kategorija i to “dobar” (good), “prihvatljiv” (fair), “srednji” (moderate), “loš” (poor), “veoma loš” (very poor) i “izuzetno loš” (extremely poor).

– Ovde sve vreme govorimo o zagađenju vazduha tako da vazduh, čim je zagađen nikako ne može biti odličan, već ukoliko je zagađenje vrlo nisko u najboljem slučaju može biti okarakterisan kao dobar.

kvalitet vazduha sepa

Aplikacije Agencije za zaštitu životne sredine prikazuje od kategorije “odličan”

Aplikacija Agencije za zaštitu životne sredine i aplikacija Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd Beoeko bi trebalo da drugačije prikazuju kvalitet vazduha na svojim aplikacijama. Ministarstvo zaštite životne sredine nije navelo kada će početi da se primenje novi indeks kvaliteta vazduha.

– Verujem da će u veoma kratkom roku Agencija za zaštitu životne sredine, kao i druge institucije koje obaveštavaju građane o kvalitetu vazduha, primeniti ovu odluku Vlade Srbije jer se radi o veoma jednostavnim matematičkim operacijama te implementacija Evropskom indeksa kvaliteta vazduha može da se sprovede efikasno i veoma lako – ističe Dejan Lekić.

Aplikacija xEco koji je osmislio naš sagovornik već pokazuje parametre prema Evropskom indeksu. I putem portala SRDA.rs, odnosno banera dostupnim na svim stranama, možete pogledati kvalitet vazduha u Srbiji kao i za Vašu lokaciju, a naravno prema podacima xEco.

aplikacija xeco vazduh

Aplikacija xEco vazduh već prumenjuje Evropski indeks

Pitali smo Dejana Lekića da li će u aplikaciji xEco doći do određenih promena?

– Aplikacija xEco od svog nastanka koristi Evropski indeks kvaliteta vazduha ali i ocenu kvaliteta na osnovu satnih vrednosti, kao i prema preporukama Evropske agencije za životnu sredinu, tako da je prikaz u aplikaciji xEco Vazduh istovremeno i kratkoročna i trenutna – kompozitna ocena kvaliteta vazduha. Verovatno ću se potruditi da u daljem unapređenju interfejsa aplikacije pokušam da na jasniji način prikažem obe ocene te na vizuelno adekvatan način dodatno pojasnim ovu problematiku kako bi korisnik jednim pogledom mogao da zaključi o stanju vazduha u svom najbližem okruženju- navodi Lekić.

Podsećamo da aplikacija xEco Vazduh koristi podatke ne samo iz državnog monitoringa (70 stanica) već i sa više 300 mernih mesta tzv. građanskog monitoringa čime daje sveobuhvatniju sliku stanja kvaliteta vazduha kako na satnom tako i na dnevnom nivou.

U prvih 5 meseci 2023. Valjevo rekorder po zagađenosti

kolubara_valjevo

– Primenom Evropskog indeksa kvaliteta vazduha će na transparentniji način u toku grejne sezone moći da bude prikazano ono što možemo da konstatujemo nakon prvih 5 meseci u 2023. godini – navodi naš sagovornik i iznosi sledeće podatke:

Na većem broju stanica, tačnije na 16 stanica u državnom monitoringu već je došlo do pojave prekoračenja godišnjeg trajanja (dozvoljeno 35 dana godišnje) povišenih, prekograničnih dnevnih koncentracija PM10 čestica i to u sledećim mestima, Valjevo (72 dana), Popovac (60), Beograd – Leštane (59), Novi Pazar (58), Mladenovac (53), Borča i Užice (49), Pančevo (48), Kosjerić (44), Zemun (43 i 39), Veliki Crljeni (42), Lazarevac (41) Niš (38 i 39), Smederevo – Radinac (38). S obzirom na to da su i ostale stanice, sem stanica u Vojvodini, zabeležile veliki broj dana sa prekoračenjima možemo očekivati da će do kraja godine i one preći granicu od 35 “dozvoljenih” dana.

Posebno treba napomenuti da je Evropska komisija već pripremila nacrt nove zakonske regulative koja će dramatično, za oko 2,5 puta smanjiti granične vrednosti PM čestica, što će neumitno dovesti i do “slabije” ocene već lošeg stanja kvaliteta vazduha u Srbiji.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300