U Vojvodini registrovano 14 parova orlova krstaša

orao krstas
orao krstas

Foto: Pexels/Alice Belthoff

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) saopštilo je da je u Vojvodini registrovano 14 parova orlova krstaša, od kojih je šest parova izvelo sedam mladih, što, kako su ocenili ornitolozi, predstavlja oporavak i širenje te vrste ptice koja je ugrožena.

Precizirano je da su se orlovi krstaši ove sezone prvi put gnezdili i izvan Banata, u Bačkoj, a da su glavni pravci njihovog širenja sa severa na jug, dolinom reke Tise, kao i duž rumunske granice.

Iz DZPPS-a su podsetili da je pre osam godina u Srbiji postojao samo jedan par tih orlova koji, kako se navodi, krase nacionalni grb Srbije.

– Posmatrali smo 14 parova krstaša, koji su branili i obeležavali teritorije za gnežđenje, njih 13 uspešno je došlo do faze gnežđenja, od čega se jedan par nalazi u Rumuniji, na svega 500 metara od granice sa našom zemljom, ali se većinski hrane sa ove strane granice –  rekao je izvršni direktor DZPPS-a Milan Ružić.

On je naveo da su iz terenskih istraživanja saznali da je najveći izazov za opstanak orlova nedostatak velikog i starog drveća za smeštaj gnezda, ogromno uznemiravanje, jer su oranice progutale prirodna staništa, kao i još uvek prisutno trovanje.

– Ove godine jedan mladi orao krstaš nađen je otrovan kod Mola, a jedna jedinka je pronađena povređena u blizini Taraša. Ako se stradanja orlova budu smanjila, populacija će brže da se oporavlja i vraća na nekadašnja staništa – rekao je Ružić.

Iz DZZPS-a su naveli da je jedini par krstaša iz 2016. godine, po imenu Bora i Eržika, koji i dalje čuva svoju teritoriju u Srpskom Krsturu, dobio mladunče Vladu, koji je krajem juna obeležen plastičnim i metalnim nožnim prstenom kao i uređajem za satelitsko praćenje.

Dodaje se i da ornitolizi DZPPS-a prate još pet mladih orlova obeleženih od 2021. godine – Mimu, Mihajla, Radenka, Ivanku i Jocu, kao i da su saznali da se mladi orlovi redovno vraćaju na roditeljske teritorije, ali i da posećuju teritorije drugih parova krstaša.

Mladi orlovi imaju drugačiju obojenost perja, a naučnici to objašnjavaju kao mehanizam za smanjenje sukoba sa odraslim orlovima koji inače progone druge ptice grabljivice sa svojih teritorija jer ih smatraju uljezima i konkurentima za plen.

Cilj u procesu opravka krstaša za narednih pet godina jeste povratak krstaša u predele Deliblatske peščare i Fruške gore, uz povećanje populacije do 25 gnezdećih parova, a za to je potrebna snažna saradnja državnih institucija, javnih preduzeća, upravljača zaštićenih područja, poljoprivrednika, šumara i lokalnih zajednica, naveli su iz DZPPS.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300