U Srbiji zabeleženo 1.396 jedinki ptica grabljivica – Rezultati 6. Panonskog popisa

orao krstas
U Srbiji zabeleženo 1.396 jedinki ptica grabljivica – Rezultati 6. Panonskog popisa

Foto: Pexels/Alice Belthoff

U januaru 2023. godine organizovan je 20. Mađarski popis grabljivica, od MME/BirdLife Hungary, zajedno sa upravljačima zaštićenih područja, nevladinim organizacijama i volonterima. Da bi se predstavila „Mapa orlova” koji prezimljavaju u karpatskom basenu, brojne partnerske organizacije i eksperti iz susednih zemalja po šesti put su se pridružili Panonskom popisu grabljivica, a pod okriljem PannonEagle LIFE i Saker LIFE projekata Evropske unije. Ove godine u popisu je učestvovalo više od 500 eksperata, spoljnih saradnika i volontera i izbrojano je 15.022 jedinki ptica grabljivica od kojih 2.188 orlova, saopštilo je Društvo za zaštitu ptica Srbije.

Popis u Panonskoj niziji

Vodeći se uspehom iz prethodnih godina i ovoga puta ornitolozi i volonteri iz Slovačke, Češke, Austrije, Srbije, Rumunije i Slovenije pridružili se kolegama iz Mađarske kako bi se što približnije odredio broj orlova i drugih ptica grabljivica u regionu tokom zimskog perioda.

Uzimajući u obzir sve zemlje, ove godine je prebrojano ukupno 2.188 jedinki orlova od kojih je 1.360 orlova belorepana (Haliaeetus albicilla), 807 krstaša (Aquila heliaca), 12 surih orlova (Aquila chrisetos) i 9 crnih orlova (Chlanga chlanga). U odnosu na prošlu godinu, ove je posmatrano znatno veći broj orlova belorepana, orlova krstaša i crnih orlova, dok je beleženo manje surih orlova nego prošle.

Od sokolova zabeleženo je ukupno 204 jedinke od kojih 98 stepskih sokolova (Falco cherrug), 69 sivih sokolova (Falco peregrinus) i 37 malih sokolova (Falco columbarius). Od drugih vrsta koje su takođe vrlo značajne zabeleženo je 10 jedinki crnih lunja (Milvus migrans), 120 riđih lunja (Milvus milvus), 330 eja močvarica (Circus aeruginosus), 1.515 poljskih eja (Circus cyaneus), 63 jastreba (Accipiter gentilis), 345 kobaca (Accipiter nisus), 7.950 mišara (Buteo buteo), 323 gaćasta mišara (Buteo lagopus), 6 riđih mišara (Buteo rufinus) i 1.968 vetruški (Falco tinnunculus).

Popis u Srbiji

orao_krstas_gnezdo_2

Foto: pzzp.rs

Zahvaljujući spoljnim saradnicima, volonterima i zaposlenima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ove godine, prilikom popisa, pokriven je najveći broj UTM kvadrata, čime smo dobili najveći procenat pokrivenosti pretraživanog terena na severu Srbije do sada, bavedeno je u saopštenju.

Tokom tri dana, koliko je popis orlova trajao, više od 50 volontera, saradnika i zaposlenih pokrili su 77 UTM kvadrata.

Zabeleženo je 1.396 jedinki ptica grabljivica. Posmatrano je 70 jedinki orlova od kojih 65 orlova belorepana (Haliaeetus albicilla), 4 orla krstaša (Aquila heliaca) i 1 crni orao (Chlanga chlanga).

Što se tiče orlova krstaša, u Srbiji ima 5 gnezdećih parova, dok mlade ptice možemo posmatrati u blizini gnezda. Tokom projekta PannonEagle LIFE, 4 mladunca krstaša iz srpske populacije su obeleženi satelitskim odašiljačima što nam omogućuje da pratimo njihovo kretanje i trenutnu poziciju. Zahvaljujući tome, znamo da su naši krstaši tokom popisa boravili u okolini Nacionalnog parka Hortobađ u Mađarskoj.

Od sokolova zabeleženo je ukupno 23 jedinke od kojih 3 stepska sokola (Falco cherrug), 7 sivih sokolova (Falco peregrinus) i 13 mala sokolova (Falco columbarius). Od drugih vrsta koje su takođe vrlo značajne zabeleženo je 144 eja močvarica (Circus aeruginosus), 98 poljskih eja (Circus cyaneus), 4 jastreba (Accipiter gentilis), 54 kopca (Accipiter nisus), 705 mišara (Buteo buteo), 1 gaćasti mišar (Buteo lagopus) i 297 vetruški (Falco tinnunculus).

Više detalja o Panonskom popisu grabljivica, učesnicima i rezultatima iz drugih zemalja pročitajte pročitajte OVDE.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama