U planu Botanička bašta u Niškoj Banji

kaktus_2

Flora naše zemlje i celog sveta na jednom malom prostoru – namera je Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj grada Niša (KLER) da Nišlijama pruži Botanička bašta koja bi bila na oko 2,5 hektara u Niškoj Banji. Iako idejno rešenje za “zelenu oazu” nije izrađeno, iz KLER-a kažu da će građani dobiti mesto za estetsko uživanje, opuštanje i rekreaciju, ali se ne zna kada i koliko će to da košta.

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, koja je dosad retko odgovarala na pitanja novinara Južnih vesti ovog ovog puta je odgovorila – delimično. Detaljno su opisali šta bi Botanička bašta donela gradu i građanima, ali nisu precizirali kada će Nišlije dobiti Botaničku baštu i koliko će ona koštati.

Četvrte izmene i dopune Plana generalne regulacije područja Gradske opštine Niška Banja – prva faza predviđaju Botaničku baštu koja se godinama najavljuje. Iako su prošle godine nadležni rekli da će do kraja godine biti izrađeno idejno rešenje, postupak je i dalje u fazi sumiranja javnog uvida.

Površina planiranog kompleksa botaničke bašte je oko 2,49 hektara, a bruto razvijena građevinska površina oko 0,75 hektara. Nakon usvajanja Četvrte izmene i dopune Plana generalne regulacije područja Gradske opštine Niška Banja – prva faza stvoriće se uslovi za završetak idejnog rešenja Botaničke bašte, Niška Banja, Niš – navode iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Uključivanjem Botaničke bašte u turističku ponudu grada i regiona, kako kažu iz KLER-a, građani će dobiti još jedan objekat za estetsko uživanje, opuštanje i rekreaciju.

Namera je da se na malom prostoru sastavi flora naše zemlje i celog sveta i Botanička bašta postane “zelena oaza” grada, pogodna za očuvanje prirodnog bogatstva i raznovrsnosti živog sveta naše zemlje i šire, što povoljno utiče na poboljšanje kvaliteta životne sredine i zdravlja stanovništva – ističu.

Što se tiče turizma, planiraju da Botanička bašta bude privlačna đačkom turizmu, ali i specijalnim turama i kongresnom turizmu. Njena osnovna funkcija bila bi obrazovna i naučna pa iz KLER-a ističu da će biti značajno za đake i studente.

Ova živa laboratorija daje mogućnost zaštite i korišćenja, uključujući i prevenciju od istrebljenja, reintrodukciju vrsta, ekološku sanaciju i naučno istraživački rad u širokom broju primenjenih grana ekonomije i nauke kao što su poljoprivreda, hortikultura, šumarstvo, medicina, biotehnologije – navode iz KLER-a.

Opisuju da će u Botaničkoj bašti biti dominantne zelene površine, ali da će imati i staklenik. U Niškoj Banji će se onda proučavati biologija biljaka, razrađivati metode gajenja, štititi vrste kojima preti isčezavanje, prikaže prirodno bogatstvo i lepote biljnog sveta.

Izvor: Južne vesti

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje