U Novom Pazaru pripremaju toplanu na biomasu za sledeću grejnu sezonu

Biomasa
biomasa_njiva_zetva

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije raspisalo je tender za izgradnju toplovodne mreže koja će povezati novu toplanu na biomasu, u krugu bivšeg tekstilnog kombinata Raška, sa postojećom toplovodnom mrežom u Novom Pazaru.

Direktor Gradske toplane Vladimir Marinković rekao je radiju Sto plus da je tenderom predviđena izgradnja oko 1.800 metara toplovoda, od nove toplane do postojeće u Ulici Mehmeda Alibašića, kao i rekonstrukcija 700 metara stare mreže.

– Radi se o investiciji vrednoj oko dva miliona evra, a izvođač radova će biti poznat do 15. januara. Kada se steknu uslovi krenuće se sa radovima koji bi, kako je ugovorom definisano, trebalo da budu završeni do 15. oktobra i nove grejne sezone – kazao je Marinković.

On je istakao da je ranije ove godine sa austrijskom kompanijom “Urbas” potpisan ugovor za izgradnju nove toplane, kao i da će nakon pripremnih radova, koji su u toku, krajem ove ili početkom sledeće godine početi i glavni građevinski radovi.

– Višestruka je korist od puštanja u rad nove toplane. Biće smanjenjo zagađenja vazduha jer će, umesto mazuta, koristiti biomasu, a i korisnici će imati celodnevno grejanje, bez prekida – izjavio je Marinković.

Ranije je najavljeno da će izgradnjom nove toplane biti više nego dupliran kapacitet za daljinsko grejanje stambenog i poslovnog prostora u Novom Pazaru, sa sadašnjih 100.000 na 240.000 kvadrata.

Projekat izgradnje nove toplane i toplovodne mreže u vrednosti je oko sedam miliona evra, od kojih su 16 odsto bespovratna sredstva, dok je ostatak kredit uzet na 20 godina, uz kamatnu stopu od jedan odsto. Kredit će vraćati Gradska toplana, a prema rečima Marinkovića, sredstva za otplatu biće obezbeđena uštedom ostvarenom u razlici između cena mazuta i biomase.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300