U Ljubljani postavljene pametne kante za otpad “Bigbelly”

bigbelly ljubljana
U Ljubljani postavljene pametne kante za otpad “Bigbelly”

Foto: ljubljana.si

Grad Ljubljana postavio je na tri lokacije komplete “Bigbelly” pametnih kanti za otpad. Jedna kanta je za ambalažni otpad, a druga za mešani komunalni otpad.

Instaliranjem “Bigbelly” pametnih kanti za otpad na javnim površinama, podržavamo praktičnije upravljanje otpadom i razvijamo koncept pametnog grada, istovremeno naglašavajući važnost poštovanja našeg zajedničkog javnog prostora, navedeno je u saopštenju gradske uprave.

Javno preduzeće “Voka Snaga” će senzorima pratiti napunjenost kanti i shodno tome prilagođavati njihovo efikasno pražnjenje. Kontejner za ostali otpad ima i ugrađenu presu, koja povećava zapreminu za odlaganje otpada sa 180 na 800 litara, a ceo sistem se napaja solarnom energijom. U poređenju sa konvencionalnim kontejnerima, učestalost pražnjenja “Bigbelly” kanti je 80% manja.

– “Bigbelly” kante će biti testirane nekoliko meseci. Za to vreme ćemo analizirati količinu i sastav prikupljenog otpada. Ukoliko rezultati budu dobri, nastojaćemo da ih uvrstimo u postojeći sistem upravljanja uličnim otpadom i katalog standardnog uličnog mobilijara – kažu u gradskoj upravi Ljubljane.

“Bigbelly” kante za otpad su već postavljene u preko 1.500 gradova i 54 zemlje. Koriste se u Stokholmu, Amsterdamu, Parizu, Madridu, Hamburgu i Zagrebu.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama