U Ljubljani postavljene pametne kante za otpad “Bigbelly”

bigbelly ljubljana
bigbelly_ljubljana_2022

Foto: ljubljana.si

Grad Ljubljana postavio je na tri lokacije komplete “Bigbelly” pametnih kanti za otpad. Jedna kanta je za ambalažni otpad, a druga za mešani komunalni otpad.

Instaliranjem “Bigbelly” pametnih kanti za otpad na javnim površinama, podržavamo praktičnije upravljanje otpadom i razvijamo koncept pametnog grada, istovremeno naglašavajući važnost poštovanja našeg zajedničkog javnog prostora, navedeno je u saopštenju gradske uprave.

Javno preduzeće “Voka Snaga” će senzorima pratiti napunjenost kanti i shodno tome prilagođavati njihovo efikasno pražnjenje. Kontejner za ostali otpad ima i ugrađenu presu, koja povećava zapreminu za odlaganje otpada sa 180 na 800 litara, a ceo sistem se napaja solarnom energijom. U poređenju sa konvencionalnim kontejnerima, učestalost pražnjenja “Bigbelly” kanti je 80% manja.

– “Bigbelly” kante će biti testirane nekoliko meseci. Za to vreme ćemo analizirati količinu i sastav prikupljenog otpada. Ukoliko rezultati budu dobri, nastojaćemo da ih uvrstimo u postojeći sistem upravljanja uličnim otpadom i katalog standardnog uličnog mobilijara – kažu u gradskoj upravi Ljubljane.

“Bigbelly” kante za otpad su već postavljene u preko 1.500 gradova i 54 zemlje. Koriste se u Stokholmu, Amsterdamu, Parizu, Madridu, Hamburgu i Zagrebu.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300