Tri ugovora o izgradnji toplodalekovoda Obrenovac-Novi Beograd za tri godine

toplana_termoelektrana_22
toplana_termoelektrana

Dan mrmota – tako gradonačelnik Beograda u ostavci opisuje potpisivanje aneksa Ugovora za izgradnju toplovoda od Obrenovca do Novog Beograda. Pored toga što je ugovor više puta potpisivan, zvaničnici su licitirali kada će toplovod biti izgrađen. Prvi čovek prestonice sada kaže da više nije važno šta je kočilo radove i poručuje da će, ovoga puta, toplovod sigurno biti završen.

Otkako je Skupština grada Beograda 2017. usvojila Plan za izgradnju toplodalekovoda Obrenovac – Novi Beograd, šest godina kasnije, projekat nije odmakao od početne faze.

Ugovor za izgradnju potpisivan je dva puta, septembra 2020. i januara ove godine a, prema najavama tadašnjih zvaničnika, trebalo je odavno da počne da radi a građani plaćaju jeftinije grejanje.

Početku radova govorio je pre četiri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda, a sadašnji ministar građevine, saobraćaja i arhitekture Goran Vesić.

“Ono što je za nas važno to je da ćemo naredne godine početi sa realizacijom projekta toplodalekovoda Obrenovac – Novi Beograd koji će nam obezbediti da koristimo paru iz TENT-a“, rekao je Vesić 2018.

O početku radova na izgradnji toplodalekovoda prošle godine govorila je i bivša ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

“Na leto u junu mesecu početi radove. Mislim da kada zajednički radimo Grad Beograd i Ministarstvo da ćemo imati rezultat, a to je ne samo početak radova, nego i u narednih nekoliko godina završen toplodalekovod“, rekla je Mihajlović.

Zbog čega izgradnja toplodalekovoda praktično nije ni počela, gradonačelnik Beograda ne zna, ali kaže da to sada nije ni važno, jer je, kako tvrdi, siguran da više neće biti odlaganja početka radova.

“Zaista verujemo da je ovo pravi početak radova, i da za dve godine ovde neće niko stajati i ponovo govoriti o nekom aneksu ugovora“, poručio je Šapić.

Za izgradnju toplodalekovoda, Srbija je 2020. godine od kineske Export – Import banke uzela kredit od oko 165 miliona evra. U Zakonu kojim je odobren kredit navodi se da će Srbija plaćati penale za neiskorišćena sredstva, kao i kamatu ukoliko penale ne isplati na vreme.

Na pitanje Insajdera da li je i koliko građane koštalo to što ni tri godine posle uzimanja kredita projekat nije završen, gradonačelnik, ali ni vršilac dužnosti direktora Beogradskih elektrana Vanja Vukić, nemaju odgovor.

“Pitaću direktora ako on zna, ja verujte ne mogu da imam sve informacije o svim javnim preduzećima, ali me nije sramota to ni da kažem, onaj koji pokušava da sve da zna, obično ne zna ništa“, rekao je Šapić.

“Penale…To je uprava za javni dug, ja sada stvarno ne znam sad konkretno da li imamo penale, da li se plaćaju i koliko se plaćaju“, odgovorio je Vukić.

Vršilac dužnosti direktora Beogradskih elektrana kaže i da su izvođači radova na toplodalekovodu dobili avans, ali da, uprkos kašnjenju radova, nije traženo da novac vrate – jer će, tvrdi, projekat sada biti nastavljen, a za dve godine i završen.

Izvor: Insajder.net

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300