Toplane u Srbiji ne planiraju poskupljenja, ali očekuju pomoć opština

toplana_termoelektrana_22
toplana_termoelektrana

Toplane u Srbiji za predstojeću zimu već sada ubrzano nabavljaju ne samo energente koje su do sada koristile, već i alternativne, u slučaju nestašice gasa, ali uprkos velikom poskupljenju svih njih, ne planiraju da povećaju cene grejanja, rekli su Beti u tim javnim preduzećima.

Zbog većih troškova poslovanja u većini toplana su rekli da, u slučaju finansijskih problema, ipak očekuju podršku opština, kao osnivača tih javnih preduzeća.

Toplana u Majdanpeku, prema rečima direktora Đorđa Roškića, ne planira poskupljenje grejanja u predstojećoj sezoni, ali računa sa podrškom lokalne samouprave.

– U ovoj situaciji ne planiramo poskupljenje grejanja za građane Majdanpeka, ali opština nam pomaže subvencijama – rekao je Roškić i dodao da je ta pomoć neophodna jer je mesečna potrošnja samo struje oko sedam-osam miliona dinara.

Toplana je, kako je rekao, raspisala tender za nabavku sečke (mlevenog drveta) koju koristi kao energent, a prelazak na taj sistem koštao je četiri miliona evra.

To ulaganje se, prema njegovim rečima, isplatilo jer je sečka kao energent 30% jeftinija od mazuta i neškodljiva je za životnu sredinu jer sagorevanjem ne emituje ugljen-dioksid.

Roškić je rekao da je u uslovima ekstremno niskih temperatura neophodno koristiti i izvesne količine mazuta i da je već nabavljeno 300 tona, a u najgorem slučaju biće potrebno još toliko.

Direktor “Gradske toplane” u Kruševcu Dušan Gvozdenović rekao je da neće “dirati” cene, ali da će se, usled velikog cenovnog udara, zbog poskupljenja energenata, razgovarati sa opštinom oko finansijske podrške.

– Toplana je pripremljena da koristi gas i ugalj, pojedinačno ili naizmenično i zbog neizvesne nabavke gasa obezbedili smo 10.600 tona uglja i potpisali ugovor za isporuku 20.000 tona sa rudnikom Banovići, čime smo se obezbedili sa skoro celu sezonu jer trošimo oko 35.000 tona – rekao je Gvozdenović.

Dodao je da je potpisan i ugovor za gas sa JP “Srbijagasom” i da je do sada to značilo sigurno snabdevanje, ali da u ovoj kriznoj energetskoj situaciji treba računati i na nemogućnost isporuke.

Direktor JKP “Šabac” Rajko Šušić rekao je da ta toplana koristi gas kao energent, ali da se servisiraju kotlovi i neophodna instalacija i za korišćenje mazuta.

– Poslednji put smo mazut koristili pre osam godina, njegovo korišćenje je dosta kompleksnije od gasa i zbog toga moramo da pripremimo sistem za taj energent – rekao je Šušić i dodao da se dopunjuju rezerve mazuta za oko 15 dana potrošnje.

Šušić je rekao da je krajem protekle sezone struja poskupela za oko deset odsto i da je to podiglo troškove poslovanja, ali da će se o eventualnoj promeni cene grejanja dogovarati sa nadležnim ministarstvom i Agencijom za energetiku.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje