Švedska firma “zapošljava” vrane da skupljaju pikavce sa ulica

vrane
vrana_svraka

Startap firma iz Švedske počela je da regrutuje vrane i obučava ih da skupljaju bačene opuške cigareta sa ulica i trgova Sederteljea, u blizini Stokholma.

Kako prenosi Gardijan, u okviru ovog projekta, čiji je cilj smanjenje troškova uklanjanja otpada, vrane se obučavaju tako što im mašina koju je projektovala firma “Corvid Cleaning” daje po malo hrane svaki put kada u nju ubace pikavac.

– To su divlje ptice koje učestvuju na dobrovoljnoj bazi – kaže Kristijan Ginter-Hansen, osnivač firme.

Prema podacima fondacije “Održimo Švedsku čistom”, svake godine na ulicama gradova u zemlji bude bačeno više od milijardu opušaka cigareta, što čini oko 62% ukupnog otpada.

Sedertelje godišnje na čišćenje ulica troši 20 miliona švedskih kruna, odnosno preko 1,9 miliona evra.

Gunter-Hansen procenjuje da bi zahvaljujući novom metodu njegove firme troškovi povezani sa uklanjanjem opušaka sa ulica mogli da se smanje za bar 75 odsto.

Pilot projekat se sprovodi u Sederteljeu, nakon čega bi, ako se pokaže uspešnim, trebalo da se pokrene u Stokholmu i drugim gradovima.

Istraživanja su pokazala da su novokaledonijske vrane, koje pripadaju porodici korvide (corvidae), kada je u pitanju rasuđivanje na nivou sedmogodišnjeg deteta.

Smatra se da su one najpametnije i stoga najpogodnije za ovaj posao.

I ranije se više puta pokazalo da su ove ptice veoma dovitljive, kao kada na primer orah iz usta bacaju na put i čekaju da naiđe automobil koji bi ga razbio.

– Ove ptice je najlakše obučiti i najveće su šanse da će one učiti jedna od druge. Istovremeno, postoji najmanji rizik da će neka od njih slučajno pojesti otpad –  kaže Ginter-Hansen.

Prema njegovim rečima, troškovi sakupljanja opusaka bi bili manji za minimum 4 puta ukoliko bi ih vrane sakupljale.

Tomas Ternstrom, zvaničnik iz opštine Sedertelje, kaže da bi bilo zanimljivo videti da li će ovaj pilot projekat biti uspešan i u drugim okruženjima.

– Takođe, veoma interesantno je što se pokazalo da možemo da naučimo vrane da skupljaju opuške a ne možemo da naučimo ljude da ih ne bacaju na zemlju – zaključuje on.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300