Švedska firma “zapošljava” vrane da skupljaju pikavce sa ulica

vrane
vrana_svraka

Startap firma iz Švedske počela je da regrutuje vrane i obučava ih da skupljaju bačene opuške cigareta sa ulica i trgova Sederteljea, u blizini Stokholma.

Kako prenosi Gardijan, u okviru ovog projekta, čiji je cilj smanjenje troškova uklanjanja otpada, vrane se obučavaju tako što im mašina koju je projektovala firma “Corvid Cleaning” daje po malo hrane svaki put kada u nju ubace pikavac.

– To su divlje ptice koje učestvuju na dobrovoljnoj bazi – kaže Kristijan Ginter-Hansen, osnivač firme.

Prema podacima fondacije “Održimo Švedsku čistom”, svake godine na ulicama gradova u zemlji bude bačeno više od milijardu opušaka cigareta, što čini oko 62% ukupnog otpada.

Sedertelje godišnje na čišćenje ulica troši 20 miliona švedskih kruna, odnosno preko 1,9 miliona evra.

Gunter-Hansen procenjuje da bi zahvaljujući novom metodu njegove firme troškovi povezani sa uklanjanjem opušaka sa ulica mogli da se smanje za bar 75 odsto.

Pilot projekat se sprovodi u Sederteljeu, nakon čega bi, ako se pokaže uspešnim, trebalo da se pokrene u Stokholmu i drugim gradovima.

Istraživanja su pokazala da su novokaledonijske vrane, koje pripadaju porodici korvide (corvidae), kada je u pitanju rasuđivanje na nivou sedmogodišnjeg deteta.

Smatra se da su one najpametnije i stoga najpogodnije za ovaj posao.

I ranije se više puta pokazalo da su ove ptice veoma dovitljive, kao kada na primer orah iz usta bacaju na put i čekaju da naiđe automobil koji bi ga razbio.

– Ove ptice je najlakše obučiti i najveće su šanse da će one učiti jedna od druge. Istovremeno, postoji najmanji rizik da će neka od njih slučajno pojesti otpad –  kaže Ginter-Hansen.

Prema njegovim rečima, troškovi sakupljanja opusaka bi bili manji za minimum 4 puta ukoliko bi ih vrane sakupljale.

Tomas Ternstrom, zvaničnik iz opštine Sedertelje, kaže da bi bilo zanimljivo videti da li će ovaj pilot projekat biti uspešan i u drugim okruženjima.

– Takođe, veoma interesantno je što se pokazalo da možemo da naučimo vrane da skupljaju opuške a ne možemo da naučimo ljude da ih ne bacaju na zemlju – zaključuje on.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje