Struja ponovo poskupljuje 1. novembra, obećani popusti do 40% za racionalnu potrošnju

prekidac kupatilo
prekidac kupatilo

Struja poskupljuje po treći put ove godine 1. novembra, ali je Vlada Srbije usvojila preporuku da „Elektroprivreda Srbije“ ove zime obračunava građanima popuste ako štede struju.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je da je Vlada Srbije, na predlog resornog Ministarstva, usvojila preporuku da “Elektroprivreda Srbije” i predstojeće zime obračunava građanima popuste od 20 do 40% za racionalnu potrošnju električne energije, saopštilo je Ministarstvo.

– Svi građani koji budu smanjili potrošnju za više od 5% u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine dobiće umanjene račune za struju za 20 do 40% narednih šest meseci. Ove godine smo najviši prag umanjenja računa za racionalnu potrošnju uvećali sa 30 na 40%, a dodatno ćemo podsticati da se deo potrošnje preseli u tzv. nižu tarifu, odnosno noću, kako bismo podstakli građane da energiju više troše u periodu kad je ona najjeftinija. Cilj Vlade je da stimuliše odgovornu potrošnju električne energije, jer to ujedno doprinosi pre svega novčanicima građana, ali i energetskoj stabilnosti zemlje – rekla je Đedović Handanović.

Popusti će važiti počev od oktobarskih računa 2023, zaključno sa računom za mart 2024.

Za uštede energije od 5 do 15% obračunava se popust od 20%, a za potrošnju od 15 do 20% popust je 25%. Građani koji smanje potrošnju struje između 20 i 25%, moći će da računaju na popust od 30%, dok će oni koji uštede između 25 i 30% energije ostvariti popust od 35%. Najveći popust od 40% imaće domaćinstva koja potrošnju električne energije smanje za više od 30%.

Takođe, domaćinstvima će se obračunavati popust od 5% ukoliko učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje 5% u odnosu na učešće niže tarife u obračunu za isti mesec prethodne godine.

Važno je da domaćinstvo ostvari uštedu ili u odnosu na isti mesec prethodne godine ili na isti mesec 2021. godine, kako bi se popusti obračunali na računu.

Uslov za odobravanje popusta je da kupci imaju potrošnju u obračunskom periodu.

Za prethodnu grejnu sezonu, na preporuku Vlade “Elektroprivreda Srbije” domaćinstvima je koja su smanjila potrošnju električne energije obračunavala popuste od 15 do 30% na mesečni račun u periodu od 1. oktobra 2022. do 31. marta 2023. godine, i u tom periodu popust na račun ostvarivalo je između 36 i 45% kupaca mesečno.

Od 1. novembra struja skuplja 8%

Struja će u Srbiji od 1. novembra poskupeti osam odsto, objavila je u četvrtak 28. septembra Agencije za energetiku.

Prosečna cena struje za domaćinstva i male kupce iznosiće od 1. novembra 10,26 dinata za kilovat-čas (bez poreza i taksi), odnosno 14,29 dinara za kilovat-čas (sa porezima i taksama).

Struja u Srbiji prethodno je poskupela 1. januara i 1. maja, za po osam odsto.

Krajem jeseni 2022. Vlada Srbije je sklopila obavezujući stendbaj aranžman sa MMF-om u kome je predviđeno postepeno dovođenje cene struje i gasa na tržišni nivo.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje