Pametne solarne klupe sve češće rešenje u dvorištima škola, kompanija, hotela, zdravstvenih ustanova

pametna klupa_strawberry energy
pametna klupa_strawberry energy

Foto: Strawberry Energy

Budući da se tehnologija ubrzano razvija, menja način, stil života i navike građana, to je neminovno sa sobom povuklo i potrebu da se život u urbanim sredinama prilagodi tome. Internet konekcija, punjenje uređaja i digitalna komunikacija su danas za svakog mladog i obrazovanog čoveka način života. Takve mogućnosti nisu vezane samo za zatvorene poslovne prostore već i van njih.

Tako se javila ideja za postavljanje pametnih solarnih klupa.

Izgledaju baš kao i bila druga kupa ali za razliku od “običnih” imaju i mogućnost punjenja uređaja i besplatnog interneta što je naročito za mlade ljude i poslovni svet veoma važno.

Prvi su na ideju o takvim rešenjima došli osnivači kompanije “Strawberry Energy”.

Miloš Milisavljević, osnivač i direktor “Strawberry Energy” objašnjava za naš portal da su pametne solarne klupe deo jedne mnogo šire ideje – pametni gradovi.

– Razmišljajući o gradovima budućnosti i šta će biti značajno za neke buduće generacije koje odrastaju sa tehnologijom, pre svega nam je bilo važno da osmislimo način na koji će te tehnološke pogodnosti biti dostupne svima na javnim gradskim prostorima, i to tako da koriste obnovljive izvore energije. Cilj je bio da ne narušimo postojeću infrastrukturu već da je unapredimo i prilagodimo čoveku 21. veka. Šansu da to uradimo na održiv način koristeći čiste izvore energije smo videli u solarnoj energiji. Ideja je bila da obnovljive izvore energije stavimo u funkciju javnog opšteg dobra, i pokažemo sve prednosti njihovog korišćenja – rekao je Milisavljević.

strawberry_energy_solarno drvo

Foto: Strawberry Energy

Prvo Strawberry drvo postavljeno u Obrenovcu pre 12 godina

Prvo Strawberry drvo sa solarnim punjačem postavljeno je 2010. godine u Obrenovcu, a “Strawberry Energy” je osnovan 2011. godine. Iste godine su dobili i evropsku nagradu u Briselu kao najbolji projekat za promociju smanjenja potrošnje.

– Od prve ideje do realizacije i instalacije više od 30 pametnih klupa u Londonu prošlo je gotovo sedam godina, a za to vreme smo konstantno unapređivali i inovirali proizvod prateći razvoj tehnologije i širu primenu solarne energije – navodi sagovornik portala SRDA.

Ono što je najzanimljivije je to da kada su osnovani 2011. godine, zapravo i nisu imali konkurenciju.

“Strawberry Energy” je prvi u svetu napravio solarnu pametnu klupu. Iako je solarni punjač postojao kao ideja, mi smo apsolutno prvi koji smo ovu obnovljivu energiju stavili u kontekst urbanog pejzaža i zbog toga sa ponosom ističemo da je pametna solarna klupa rođena u Srbiji – ponosno ističe Milisavljević.

Danas pametne klupe u svakom delu sveta

Pametne klupe “Strawberry Energy”  se danas nalaze u 27 zemalja i više od 65 gradova širom sveta – od Nemačke, Velike Britanije, Amerike i Kanade preko Australije i Novog Zelanda, a preko partnera prisutni su u skoro svakom delu planete.

Prva mreža pametnih klupa instalirana je u Londonu 2015. godine i od tada su mnogi gradovi uvideli potencijal ovakvog projekta i poželeli da se i oni nađu na mapi “pametnih gradova” instalirajući ove klupe.

U Srbiji takođe imaju široku mrežu pametnih klupa od Novog Sada, Šapca, Beograda, do Kruševca, Leskovca i Vranja.

– Naše klupe su najtraženije u segmentu ovakvih proizvoda i u regionu pa smo veoma prisutni i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji – navodi Milisavljević.

Osim razvoja novih proizvoda, glavni cilj im je osvajanje novih svetskih tržišta. Sada imaju 29 partnera u 24 zemlje i rade na širenju mreže distributera. Pametna klupa svakako ostaje u fokusu svih daljih projekata i nastavljamo da radimo na tome da što više gradova dobije svoju mrežu pametnih klupa, ističe sagovornik.

pametna klupa_strawberry energy

Foto: Strawberry Energy

Gde se sve mogu postaviti pametne solarne klupe?

Solarne klupe postavljene su na različitim mestima, od parkova, dečijih igrališta i javnih površina, a takođe idealne su i za poslovna okruženja gde radi i kreće se svakodnevno veliki broj ljudi.

Klinike i zdravstveni centri su se pokazali kao mesta gde ovakva klupa ima važnu ulogu – posetiocima, pacijentima i zaposlenima mnogo znači mogućnost da napune svoje uređaje i imaju besplatan internet kako bi mogli da budu u komunikaciji sa najbližima.

Prema iskustvu “Strawberry Energy” i ugostitelji su vrlo zadovoljni pametnim klupama koje su instalirali u okviru hotelskih kompleksa i u baštama restorana jer je to još jedna usluga koja pozitivno utiče na reputaciju i utiske gostiju.

Univerziteti širom sveta, ali i osnovne škole su pametnu klupu prepoznali kao nešto što studentima i đacima olakšava boravak u školi, a ima i edukativnu svrhu – podiže svest o važnosti korišćenja zelene energije.

Uslovi za postavljanje solarne klupe

Kada je reč o eventualno nekim posebnim uslovima, osim dobro osunčanog mesta, ne postoje nikakvi drugi dodatni uslovi da bi se klupa postavila.

Solarna klupa gotovo da i ne zahteva održavanje, osim redovnog čišćenja, kao i bilo koji drugi urbani mobilijar. Solarni panel sakuplja i čuva energiju koja se koristi kako bi se punili uređaji i emitovao WiFi signal.

Milisavljević kaže da ohrabruje to što sve više kompanija obraća pažnju na održiva rešenja, zaštitu životne sredine i inovacije u ovom domenu.

– Takve kompanije su veoma zainteresovane za solarne klupe jer na taj način svojim klijentima i korisnicima prenose važnu poruku – da su kompanija koja je ekološki osvešćena, brine o lokalnoj zajednici, i želi da ode korak dalje i ostvari neki novi vid povezivanja sa svojim korisnicima. Drago nam je što je i naš proizvod deo jednog takvog globalnog pokreta.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300