Strateško partnerstvo sa SAD za nove projekte u energetici

kristofer hil i zorana mihajlovic
kristofer hil i zorana mihajlovic

Foto: Kristofer Hil i Zorana Mihajlović

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je sa ambasadorom SAD u Beogradu Kristoferom Hilom o ekonomskim odnosima dve zemlje, razvoju energetske infrastrukture, regionalnom povezivanju, energetskoj tranziciji, novim američkim investicijama i poboljšanju poslovnog ambijenta u Srbiji, saopštilo je Ministartsvo.

Mihajlović je istakla da 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD pokazuju partnerstvo i prijateljstvo dveju zemalja, navodeći da su u proteklih nekoliko godina napravljeni važni koraci u unapređenju ekonomske saradnje, poput izgradnje Moravskog koridora, prvog projekta u kojem je glavni izvođač američka kompanija.

Srbija je, kako je ukazala, u početnoj fazi energetske tranzicije i potrebni su nam novi kapaciteti, pre svega u elektroenergetskom sektoru, jer 35 godina nismo izgradili nijedan kapacitet i više od 70 odsto energije dobijamo iz TE.

Prema njenim rečima, prioriteti su investicije u nove kapacitete, povećanje energetske efikasnosti i diverzifikacija u gasnom sektoru.

Srbija je danas politički i finansijski stabilna zemlja, otvorena za investicije i posvećena dijalogu, ekonomskom povezivanju i saradnji, poručila je Mihajlović i ocenila da postoji prostor za angažovanje kompanija iz SAD u realizaciji novih projekata.

Ona je izrazila uverenje da bi za buduću saradnju sa SAD bilo od velike koristi da imamo zaključen sporazum o strateškom partnerstvu, kakve već imamo sa Ruskom Federacijom, Kinom, Francuskom, Italijom, UAE, Azerbejdžanom i Mađarskom, a koji bi stvorio okvire za dalje unapređenje odnosa i realizaciju zajedničkih projekata.

– Želimo da razvijamo što bolje ekonomske odnose i da imamo još više američkih kompanija koje posluju u našoj zemlji – istakla je potpredsednica Vlade.

Hil je rekao da će saradnja u oblasti energetike uticati na razvoj odnosa dve zemlje, poručivši da SAD žele da produbljuju odnose sa Srbijom na svim nivoima – političkom, ekonomskom i energetskom i da nastave intenzivnije da rade na unapređenju saradnje.

Sporazum o strateškom partnerstvu bi umnogome olakšao zajedničke projekte, posebno u energetskom sektoru, gde je brzina veoma važna, kako bismo razvijali projekte u skladu sa tehnološkim dostignućima i uticali na povećanje energetske bezbednosti, objasnio je ambasador.

Na sastanku je razgovarano i o diverzifikaciji u gasnom sektoru, izgradnji energetske infrastrukture, potrebi za novim energetskim kapacitetima, kao i energetskoj bezbednosti, posebno u svetlu krize u Ukrajini.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje