Strateško partnerstvo sa SAD za nove projekte u energetici

kristofer hil i zorana mihajlovic
kristofer hil i zorana mihajlovic

Foto: Kristofer Hil i Zorana Mihajlović

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je sa ambasadorom SAD u Beogradu Kristoferom Hilom o ekonomskim odnosima dve zemlje, razvoju energetske infrastrukture, regionalnom povezivanju, energetskoj tranziciji, novim američkim investicijama i poboljšanju poslovnog ambijenta u Srbiji, saopštilo je Ministartsvo.

Mihajlović je istakla da 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD pokazuju partnerstvo i prijateljstvo dveju zemalja, navodeći da su u proteklih nekoliko godina napravljeni važni koraci u unapređenju ekonomske saradnje, poput izgradnje Moravskog koridora, prvog projekta u kojem je glavni izvođač američka kompanija.

Srbija je, kako je ukazala, u početnoj fazi energetske tranzicije i potrebni su nam novi kapaciteti, pre svega u elektroenergetskom sektoru, jer 35 godina nismo izgradili nijedan kapacitet i više od 70 odsto energije dobijamo iz TE.

Prema njenim rečima, prioriteti su investicije u nove kapacitete, povećanje energetske efikasnosti i diverzifikacija u gasnom sektoru.

Srbija je danas politički i finansijski stabilna zemlja, otvorena za investicije i posvećena dijalogu, ekonomskom povezivanju i saradnji, poručila je Mihajlović i ocenila da postoji prostor za angažovanje kompanija iz SAD u realizaciji novih projekata.

Ona je izrazila uverenje da bi za buduću saradnju sa SAD bilo od velike koristi da imamo zaključen sporazum o strateškom partnerstvu, kakve već imamo sa Ruskom Federacijom, Kinom, Francuskom, Italijom, UAE, Azerbejdžanom i Mađarskom, a koji bi stvorio okvire za dalje unapređenje odnosa i realizaciju zajedničkih projekata.

– Želimo da razvijamo što bolje ekonomske odnose i da imamo još više američkih kompanija koje posluju u našoj zemlji – istakla je potpredsednica Vlade.

Hil je rekao da će saradnja u oblasti energetike uticati na razvoj odnosa dve zemlje, poručivši da SAD žele da produbljuju odnose sa Srbijom na svim nivoima – političkom, ekonomskom i energetskom i da nastave intenzivnije da rade na unapređenju saradnje.

Sporazum o strateškom partnerstvu bi umnogome olakšao zajedničke projekte, posebno u energetskom sektoru, gde je brzina veoma važna, kako bismo razvijali projekte u skladu sa tehnološkim dostignućima i uticali na povećanje energetske bezbednosti, objasnio je ambasador.

Na sastanku je razgovarano i o diverzifikaciji u gasnom sektoru, izgradnji energetske infrastrukture, potrebi za novim energetskim kapacitetima, kao i energetskoj bezbednosti, posebno u svetlu krize u Ukrajini.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300