“Steel-impex” pokrenuo reciklažu guma u Kraljevu – Struja za tretman otpada stizaće od proleća iz solarnih panela

steel_impex_gume

Foto: Steel-impex

Kompanija “Steel-impex” iz godine u godinu proširuje delatnost na raznovrsne tokove otpada, pa je tako prošle godine pokrenuta reciklaža otpadnih guma u reciklažnom centru u Kraljevu. Napravili su i dodatni korak napred, te su se osim sakupljanja, skladištenja i reciklaže, usmerili i na proizvodnju ploča za dečija igrališta od reciklirane gume.

Za portal SRDA.rs, menadžerka logistike u kompaniji “Steel-impex” Maja Muškinja predstavlja razloge kompanije da pokrene i zbrinjavanje pneumatika.

– Od osnivanja kompanije 2008. proširivali smo poslovanje. Stari deo “Magnohroma” u Kraljevu je privatizovan 2010. Veličina placa ja 6 ha, i na njemu se nalaze 3 hale i administrativna zgrada. Tada je započet otkup, skladištenje i tretman metalnog otpada. Jedna od hala je kompletno renovirana 2016. godine i tu je postavljeno postrojenje za toplo i hladno pranje plastičnog otpada, kao i PET ambalaže. Tokom 2018.  renovirane su ostale hale i administrativna zgrada, i nabavljane su mašine za tretman obojenih metala, kablova. Skladištenje ostalih vrsta neopasnog poput kartona, papira, staklene ambalaže, otpadnih guma, neopasnog električnog i elektronskog otpada smo obavljali i prethodnih godina.

S obzirom na to da su već radili skladištenje a da je jedna od hala bila prazna, u kompaniji je odlučeno da investiraju u postrojenje za tretman otpadnih guma. Istovremeno su se usmerili i na pokretanje tretmana električnog i elektronskog otpada kao što su šporeti, veš mašine i sl.

steel_impex_reciklaza guma

Foto: Steel-impex

Otpadne gume stižu u postrojenje u Kraljevu od fizičkih i pravnih lica. Nakon prijema, vrši se merenje i pregled pneumatika kako bi se sprečio ulazak krupih nečistoća i vode.

– Nakon pripreme otpadnih guma, one se viljuškarom prinose takozvanom debeaderu, odnosno hidrauličnom pogonu koji izvlači žičani snop iz otpadne gume. Nakon toga, se otpadna guma postavlja na transportnu traku, koja vozi na prvi šreder. U njemu se vrši sečenje gume na manje komade veličine od 5-10 cm. Nakon toga se otpadna guma transportuje dalje u postrojenje pri čemu se guma granulira na nekoliko granulatora, vrši se uklanjanje sitnije metalne žice iz gume, kao i izvlačenje vlakana – objašnjava proces reciklaže naša sagovornica.

Na kraju postrojenja dobija se otpadni gumeni granulat u dve veličine 1-2 mm i 3-4 mm. Otpadna žica se prebacuje u skladište za metal koji se zatim dalje reciklira, a otpadna vlakna se predaju u cementare.

Gumeni granulat kompanija prodaje kupcima u zemlji i inostranstvu.

Steel impex gume

Foto: Steel-impex

Reciklaža guma je pravi primer cirkularne ekonomije s obzirom na to da se stara guma može koristiti kao resurs. Upravo su u “Steel-impex” odlučili da zaokruže proces, odnosno od gumenog granulata kompanija proizvodi gumene ploče.

– S obzirom na to da je politika kompanije “zero waste” – odnosno maksimalno korišćenje količina otkupljenog otpada, osim postrojenja za tretman otpadne gume, investirali smo u mašinu za pravljenje SBR ploča u boji prema zahtevu kupca kojom se mogu popločavati dečja igrališta, dvorišta škola itd. U naredniom periodu planiramo da obnovimo školsko dvorište na lokalu jer s vremena na vreme učestvujemo u donacijama.

“Steel-impex” planira da u 2022. godini otkupi i izvrši tretman minimum 2.500 tona otpadne gume.

Kako kažu u kompaniji otvoreni su za nove ideje, te se nadaju da će ubuduće pokrenutu i nove proizvode od reciklirane gume.

Steel-impex

Foto: Steel-impex

– Kada imate savremeno postrojenje za upravljanje otpadom, kao što je reciklažni centar “Steel-impex” u Kraljevu, uvek ima prostora za ulaganje u neki od tretmana neopasnog otpada. Pokušavamo da sami izvršimo tretman svih vrsta otpada za koje vršimo skladištenje, tako da ulaganje u nove mašine i trebovanje novih dozvola za tretman nikada neće prestati – najavljujuje menadžerka logistike Maja Muškinja.

Poslednja investicija koja se odnosi na reciklažni centar u Kraljevu jeste postavka solarnih panela za sopstvene potrebe kojim će se u potpunosti snabdevati postrojenje, odnosno celokupna reciklaža će se od proleća 2022. godine vršiti iz obnovljivih izvora energije.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje