Srpske kompanije na italijanskom Sajmu zelene tehnologije “Ecomondo” tražile partnere

sajam ecomondo rimini 2023
sajam ecomondo rimini 2023

Foto: en.ecomondo.com

Već četvrt veka Sajam zelene tehnologije “Ecomondo” pomera granice poslovanja u kome se teži da se profit i zaštita životne sredine jednako vrednuju. U Riminiju je privredna delegacija Srbije. Koje teme su privukle najviše pažnje posetilaca?

Na ovogodišnjem sajmu, osim centralne teme otpad kao resurs, ponuđena su rešenja za industriju koja je odgovorna za 10% emisije globalnog zagađenja, a to je modna industrija, kako da postane održivija, koristi manje štetne hemikalije i reciklira, naročito imajući u vidu prognoze da će do 2030. ta industrija proizvoditi 63% više nego danas.

Alarmantni su podaci da je Mediteranski basen sa rekama koje se u njega ulivaju najzagađeniji u Evropi. Zato su predstavljena rešenje za prevenciju i smanjenje plastičnog, biološkog i hemijskog zagađenja koji završava u rekama i morima.

Predstavljene su najnovije tehnologije za reciklažu električnog i elektronskog otpada, a svoje ideje ponudili su i istraživači iz Srbije.

– Nalazimo inovacije, prezentujemo naše namere za poboljšanje životne sredine u Republici Srbiji. Ovog puta to je zbrinjavanje otpada od hrane iz restorana kao i sporednih proizvoda životinjskog porekla koji su do sada završavali u ishrani životinja, što negativno utiče na zdravlje ljudi, prouzrokuje bolesti kao što je svinjska kuga. To ćemo preduprediti sa primenjenim znanjem – rekao je Bojan Gligić, direktor kompanije “Esotron”.

– Naš mali naučni istraživački tim je napravio biokompozitne materijale koje je prezentovao na jednoj velikoj evropskoj organizaciji, učesnici jednog velikog projekta. Odmah smo dobili ponudu za inicijaciju saradnje. Inače se radi o biokompozitnom materijalu koji je napravljen od agrarnog otpada i koji ima potpunu cirkularnost, što u stvari znači da dobijamo tokom biorazgranje, tokom procesa biorazgradnje dobijamo materijal od kog je inače sam polazni kompozit i sačinjen, a koji može ponovo da se koristi – istakla je Irena Živković, član tima “SferiCon”.

– Ja sam iz biotehnološke struke. Mi razvijamo proizvode za poljoprivredu koji bi trebalo da zamene hemijske proizvode, zato što su efikasniji, bolji, brži i manje štetni za upotrebu. Ovde smo došli da nađemo partnere koji bi nam pomogli u sertifikaciji i plasmanu naših proizvoda na evropsko tržište – rekao je Dejan Lazić, “Biotech Engineering”.

Izvor: RTS

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje