Smrznuto voće, džemovi, smuti stigli do EU, Kanade, Bliskog istoka – Užički “Master food” planira dalji plasman organskih proizvoda

master food
master food_3

Foto: masterfood.co.rs

Na Međunarodnom sajmu organske hrane “BIOFACH 2022” u Nirnbergu, među brojnim domaćim kompanijama nastupila je i firma “Master food” iz Užica koje se bavi otkupom i preradom organskog i konvencionalnog voća, savetovanjem proizvođača, ali i proizvodnjom organskih proizvoda poput organskog džema i smutija.

Sa kvalitetnim voćnim prerađevinama i proizvodima ovakvim kompanijama nastupom na sajmovima otvara se prilika za dalje poslovne iskorake.

U ovoj domaćoj kompaniji ne skrivaju zadovoljstvo što su se našli u prilici da učestvuju i predstave paletu svojih proizvoda na tako važnoj manifestaciji i ističu da im je to bilo od koristi budući da su ostvarili kontakte sa oko 30 potencijalnih kupaca, i dobavljača sirovina, opreme i usluga transporta.

– Neki su nas već kontaktirali i dali smo im ponude, čekamo odgovor. Samo pojavljivanje na sajmu za nas je značilo mnogo zato što smo bili jedna od devet kompanija iz Srbije koja se bavi organskom proizvodnjom, od kojih je samo još jedna kompanija koja se bavi zamrznutim voćem – navode za portal SRDA predstavnici firme “Master food”.

master food

Foto: masterfood.co.rs

Ovo privatno preduzeće osnovano je pre 15 godina sa idejom da najkvalitetnije voće iz zlatiborskog kraja plasira na domaće i svetsko tržište.

Prednost ovog područuja i ono po čemu se izdvaja od ostalih je nezagađeno brdsko zemljište. “Master food” među prvim firmama je u ovom delu Srbije koja se sa ovim izazovom uhvatila u koštac.

Organsko voće iz užičkog kraja kao prepoznatljiv brend

zamrznuto voce

Fotp: pexels

Pomažući domaćim uzgajivačima da dođu do najkvalitetnijeg ploda i zahvaljujući najsavremenijom tehnologijom nastoje da voće zamrzavaju u hladnjačama, tako da sačuvaju njegovu hranljivu vrednost i kvalitet.

– Poštujući sve vrednosti i svaku kariku u lancu od farmera do krajnjeg potrošača, svakom odnosu i fazi, osiguravamo kvalitet, sigurnost i standardizaciju koja je osnovna kako bi kvalitet bio na visokom nivou. Organsko voće iz zapadne Srbije je na visokoj lestvici po kvalitetu, po svim svetskim standardima organske proizvodnje, te kao takvog ga vidimo kao vodeći prepoznatljiv međunarodni brend poznatog geografskog porekla – poručuju iz ove kompanije.

Jedan od ciljeva: više da izvoze

master food dzem

Foto: masterfood.co.rs

Preduzeće “Master food” postoji od 2007.godine. Imaju 15 zaposlenih, a u prodajnom asortimanu imaju organsko i konvencionalno voće. Osim smrznutog voća imaju i džemove, kao i smuti. Proivode izvoze u Kanadu, zemlje Bliskog istoka, Španiju, Nemačku.

Cilj im je da listu zemalja na koje izvoze i u kojima će moći da se probaju njihovi proizvodi u narednom periodu prošire.

Najviše pakuju maline, kupine, jagode, borovnice, crne i crvene ribizle, višnje, kajsije, voćne i tropske mikseve.

Budući da je ideja da konstantno rade na širenju asortimana i tržišta, tako su u međuvremenu odlučili da započnu proizvodnju džemova, ali i smutija.

Zašto organska proizvodnja?

Kada je reč o tome kako su se odlučili na to da se bave baš organskom proizvodnjom, navode da im je ideja bila da se prvenstveno razlikuju od drugih, jer kada su počinjali nije bilo mnogo proizvođača organskog voća na tržištu, zatim da bi bili reprezentativniji i da bi ponudili nešto novo svima koji vode računa šta jedu i nastoje da žive zdravo.

Njihovi proizvodi mogu se kupiti u radnjama “Mercatora” i lanca DIS.

Voće otkupljuju u Zlatiborskom okrugu, a kapacitet otkupa je 1.000 tona.

U delokrugu rada im je i savetovanje proizvođača (farmera) kako bi se dobio najkvalitetniji plod. Kažu da su za to posebno zainteresovani pa nastoje da poklone pažnju i tom segmentu te da obavljaju redovno edukacije za koje su zaduženi agronomi i tehnolozi.

zamrznuto voce

Foto: pexels

Stručnjaci naglašavaju da se procesom zamrzavanja hranljive materije i vitamini uopšte ne gube iz voća. To znači da je zamrznuto voće jednako zdravo kao sveže. Zbog potrebe transporta, dešava se da voće ponekad bude i nekoliko dana staro. U zavisnosti od uslova transporta i skladištenja, taj period može da bude dovoljno dugačak da voće počne da gubi hranjive sastojke i vitamine.

U takvim situacijama, zamrznuto voće svakako može da bude zdraviji izbor, naročito ukoliko se zamrzava odmah nakon branja.

Osim toga, stručnjaci preporučuju da se dnevno jedu bar dve vrste voća. Ovo može biti problem u određenim periodima godine kada je ponuda mala ili je voće previše skupo. Tada smrznuto voće može biti dobro rešenje.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300