Smederevska železara će moći da izveze kvartalno 30.000 tona čelika više

celik_metal
celik_metal

Foto: Pexels/Soloman Soh

Železara u Smederevu, u vlasništvu kineskog HBIS, posle preraspodele kvote za uvoz čelika u EU koje su do sada bile namenjene Rusiji i Belorusiji, će moći da izveze 30.000 tona više na kvartalnom nivou, rekao je danas izvršni direktor za proizvodnju u toj kompaniji Vladan Mihailović.

– Kvote su uvedene 2019. godine i odnosile su se na sve proizvode HBIS. Ovom kvotom obuhvaćeno je povećanje količine izvoza programa toplo valjanih proizvoda, dok su kvote za hladno valjane proizvode i proizvode od belog lima ostale iste. To znači da ćemo umesto 120.000 tona na kvartalnom nivou, moći da izvozimo 150.000 tona – rekao je Mihailović. Kako je dodao, HBIS ima potencijal da poveća proizvodnju.

– Fokusiramo se na projekte kako bismo izvršili supstituciju skupog prirodnog gasa visokopećnim gasom koji mi proizvodimo u našoj visokoj peći. Mi ne možemo da utičemo na cene energenata na svetskom tržištu, ali možemo da poboljšavamo energetsku efikasnost i vršimo supstituciju gasa. Veliki problem je snabdevanje koksom. Radimo i sa našim snabdevačima izvan Ukrajine i Rusije i pokušavamo da iznađemo nova tržišta snabdevanja ugljem koji je važan energent za uduvavanje u našu visoku peć – kazao je Mihailović za RTS, prenela je Beta.

Kako je naveo, oko 65 odsto sirovina uvozili su iz Ukrajine i Rusije.

– Mi smo i pre krize napravili strategiju za snabdevanje sirovina u kriznim situacijama. Uspeli smo da otvorimo nove pravce snabdevanja iz Južne Afrike i Australije, radimo na poboljšavanju snabdevanja iz Indije i Brazila. Osnovni cilj je kontinuirani rad dve visoke peći, uz potpuno zadovoljenje naših kupaca – naglasio je Mihailović. Dodao je da železara od avgusta 2021. radi sa dve visoke peći.

– Mi smo visoku peć broj jedan, pre svega zbog drakonskih kvota EU, obustavili u julu 2020. da bismo nakon 13 meseci aktivirali tu peć, uspešno se prilagodili novim uslovima i zadovoljni smo uslovima postojanja u 2021. godini – rekao je Mihailović.

Zbog kvota su, kako je istakao, imali pauzu u proizvodnji od 13 meseci i nijednom nisu došli u situaciju da zaustavljaju proizvodnju zbog kovida.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300