Smederevska železara će moći da izveze kvartalno 30.000 tona čelika više

celik_metal
Smederevska železara će moći da izveze kvartalno 30.000 tona čelika više

Foto: Pexels/Soloman Soh

Železara u Smederevu, u vlasništvu kineskog HBIS, posle preraspodele kvote za uvoz čelika u EU koje su do sada bile namenjene Rusiji i Belorusiji, će moći da izveze 30.000 tona više na kvartalnom nivou, rekao je danas izvršni direktor za proizvodnju u toj kompaniji Vladan Mihailović.

– Kvote su uvedene 2019. godine i odnosile su se na sve proizvode HBIS. Ovom kvotom obuhvaćeno je povećanje količine izvoza programa toplo valjanih proizvoda, dok su kvote za hladno valjane proizvode i proizvode od belog lima ostale iste. To znači da ćemo umesto 120.000 tona na kvartalnom nivou, moći da izvozimo 150.000 tona – rekao je Mihailović. Kako je dodao, HBIS ima potencijal da poveća proizvodnju.

– Fokusiramo se na projekte kako bismo izvršili supstituciju skupog prirodnog gasa visokopećnim gasom koji mi proizvodimo u našoj visokoj peći. Mi ne možemo da utičemo na cene energenata na svetskom tržištu, ali možemo da poboljšavamo energetsku efikasnost i vršimo supstituciju gasa. Veliki problem je snabdevanje koksom. Radimo i sa našim snabdevačima izvan Ukrajine i Rusije i pokušavamo da iznađemo nova tržišta snabdevanja ugljem koji je važan energent za uduvavanje u našu visoku peć – kazao je Mihailović za RTS, prenela je Beta.

Kako je naveo, oko 65 odsto sirovina uvozili su iz Ukrajine i Rusije.

– Mi smo i pre krize napravili strategiju za snabdevanje sirovina u kriznim situacijama. Uspeli smo da otvorimo nove pravce snabdevanja iz Južne Afrike i Australije, radimo na poboljšavanju snabdevanja iz Indije i Brazila. Osnovni cilj je kontinuirani rad dve visoke peći, uz potpuno zadovoljenje naših kupaca – naglasio je Mihailović. Dodao je da železara od avgusta 2021. radi sa dve visoke peći.

– Mi smo visoku peć broj jedan, pre svega zbog drakonskih kvota EU, obustavili u julu 2020. da bismo nakon 13 meseci aktivirali tu peć, uspešno se prilagodili novim uslovima i zadovoljni smo uslovima postojanja u 2021. godini – rekao je Mihailović.

Zbog kvota su, kako je istakao, imali pauzu u proizvodnji od 13 meseci i nijednom nisu došli u situaciju da zaustavljaju proizvodnju zbog kovida.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama