Slovenija prestaje da proizvodi struju iz uglja najkasnije do 2033.

Dalekovod struja
dalekovod_struja_8

Slovenija će prestati da proizvodi struju iz uglja najkasnije do 2033. godine, saopštila je slovenačka vlada.

Takvo rešenje predviđa doneta “nacionalna strategija izlaska iz uglja” i “restrukturiranje” dve pokrajine u kojima još uvek rade aktivni rudnici uglja.

Strategijom je predviđeno da se ugalj koristi za proizvodnju električne energije najkasnije do 2033. godine, a njeno usvajanje znači da regioni mogu da počnu da koriste nesmetan pristup Fondu za pravednu energetsku transformaciju, koji će Sloveniji obezbediti skoro 250 mil EUR evropskih fondova, saopštili su iz vlade.

Iz termoelektrane Šoštanj, koja za proizvodnju električne energije koristi ugalj, Slovenija obezbeđuje trećinu svoje proizvodnje električne energije, dok druge dve trećine uglavnom obezbeđuju hidroelektrane i nuklearna elektrana Krško, piše Hina a prenosi Tanjug.

Šesti blok Termoelektrane Šoštanj počeo je sa radom 2015. godine i koštao je više od milijardu evra i obično se u kontroverzama smatra velikim investicionim neuspehom, odnosno “propalom” investicijom, kako sa ekonomskog, tako i sa ekološkog stanovišta.

Prema pisanju slovenačkih medija, termoelektrana godinama radi nerentabilno i sa gubitkom.

Termoelektrana je prošle godine proizvela skoro 4 miliona tona ugljen-dioksida, a zbog udvostručenja cena emisionih kupona, proizvodna cena struje iz nje je sve veća.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300