Skupštini rok od 7 dana da obradi inicijativu o zabrani iskopavanja litijuma

kreni promeni
Skupštini rok od 7 dana da obradi inicijativu o zabrani iskopavanja litijuma

Foto: TW/Savo Manojlović

Direktor za kampanje pokreta “Kreni-promeni” Savo Manojlović dao je danas rok od sedam dana novom sazivu Skupštine Srbije da tehnički obradi narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja bora i litijuma, koju je taj pokret parlamentu predao u maju i za koju je prikupljeno više od 38.000 potpisa. On je novinarima ispred Skupštine rekao da je istekao zakonski rok od 30 dana da parlament proveri validnost prikupljenih potpisa i najavio da će, ukoliko oni ne budu provereni za sedam dana, uputiti žalbu Ustavnom sudu.

– Naglašavam da je u pitanju samo tehnička provera, apsolutno nema veze što Skupština nije radila u punom obimu. Političkim strankama se takve stvari proveravaju u maltene za 24 časa”, kazao je Manojlović – prenela je Beta.

Kazao je da očekuje da se o tom pitanju debatuje na nacionalnim frekvencijama i da to ne bi trebalo da rade samo političari i aktivisti, već i struka.

Naučna savetnica Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Dragana Đorđević kazala je da je „nauka prepoznala da su rudnici litijuma posebno pogubni po životnu sredinu i zdravlje” i da se zbog toga otvaraju u nenaseljenim mestima i u pustinjskim predelima i da na takvim lokacijama postoji sedam ili osam rudnika u celom svetu.

– U Srbiji se razmatra više od 10 rudnika litijuma u plodnoj i vodnoj zemlji – naglasila je ona i istakla da je Jadar bogat kvalitetnim podzemnim vodama i da je u tom kraju danas sve plodno i rodno, iako je suša u većem delu Srbije.

Đorđević je istakla da su stotine uglednih naučnika i akademika podržali narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma i bora i ponovila zahtev parlamentu da razmotri tu inicijativu.

Aktivista Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) Zlatko Kokanović kazao je da je današnji zahtev „zadnji vid legalne borbe”.

– Ako ne budu ovi ljudi iza naših leđa (narodni poslanici) uslišili naše reči, ako ne budu usvojili naš zakon, nama preostaje radikalna borba, a to ćemo videti šta ćemo raditi. U njihovim je rukama zakon koji mogu da reše za 24 časa i da se jednom zauvek stavi tačka na ovaj litijum – rekao je Kokanović.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama