Skupštini rok od 7 dana da obradi inicijativu o zabrani iskopavanja litijuma

kreni promeni
kreni promeni

Foto: TW/Savo Manojlović

Direktor za kampanje pokreta “Kreni-promeni” Savo Manojlović dao je danas rok od sedam dana novom sazivu Skupštine Srbije da tehnički obradi narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja bora i litijuma, koju je taj pokret parlamentu predao u maju i za koju je prikupljeno više od 38.000 potpisa. On je novinarima ispred Skupštine rekao da je istekao zakonski rok od 30 dana da parlament proveri validnost prikupljenih potpisa i najavio da će, ukoliko oni ne budu provereni za sedam dana, uputiti žalbu Ustavnom sudu.

– Naglašavam da je u pitanju samo tehnička provera, apsolutno nema veze što Skupština nije radila u punom obimu. Političkim strankama se takve stvari proveravaju u maltene za 24 časa”, kazao je Manojlović – prenela je Beta.

Kazao je da očekuje da se o tom pitanju debatuje na nacionalnim frekvencijama i da to ne bi trebalo da rade samo političari i aktivisti, već i struka.

Naučna savetnica Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Dragana Đorđević kazala je da je „nauka prepoznala da su rudnici litijuma posebno pogubni po životnu sredinu i zdravlje” i da se zbog toga otvaraju u nenaseljenim mestima i u pustinjskim predelima i da na takvim lokacijama postoji sedam ili osam rudnika u celom svetu.

– U Srbiji se razmatra više od 10 rudnika litijuma u plodnoj i vodnoj zemlji – naglasila je ona i istakla da je Jadar bogat kvalitetnim podzemnim vodama i da je u tom kraju danas sve plodno i rodno, iako je suša u većem delu Srbije.

Đorđević je istakla da su stotine uglednih naučnika i akademika podržali narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma i bora i ponovila zahtev parlamentu da razmotri tu inicijativu.

Aktivista Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) Zlatko Kokanović kazao je da je današnji zahtev „zadnji vid legalne borbe”.

– Ako ne budu ovi ljudi iza naših leđa (narodni poslanici) uslišili naše reči, ako ne budu usvojili naš zakon, nama preostaje radikalna borba, a to ćemo videti šta ćemo raditi. U njihovim je rukama zakon koji mogu da reše za 24 časa i da se jednom zauvek stavi tačka na ovaj litijum – rekao je Kokanović.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300