Sastanak o temama otpada predstavnika Grada Beograda i nemačke privredne delegacije

grafit_otpad
grafit_otpad

Predstavnici Grada Beograda – gradskih sekretarijata i gradskih komunalnih preduzeća održali su danas sastanak sa nemačkom privrednom delegacijom, s ciljem saradnje u industriji upravljanja reciklažnim otpadom.

Sastanku u Starom dvoru prisustvovali su v. d. podsekretara za inspekcijske poslove Srđan Zoraja, podsekretarka za zaštitu životne sredine Jasmina Madžgalj, te predstavnici JKP “Gradska čistoća”, “Zelenilo”i  JP “Beograd-put”.

– Imali smo čast da ugostimo predstavnike nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i energetiku, predstavnike kompanija “Goduni International” i “ReTech”, kao i desetak nemačkih korporacija koje su zainteresovane za ulaganje, proizvodnju i umrežavanje u Srbiji – naglasio je podsekretar Srđan Zoraja.

On je istakao da je bitna tema sastanka bila zaštita životne sredine, s posebnim osvrtom na industriju upravljanja otpadom i reciklaže.

– Predstavnici nadležnih gradskih službi i javnih komunalnih preduzeća imali su konstruktivni razgovor s nemačkom delegacijom. Razmenjena su mišljenja o opštem značaju same industrije, njihovim iskustvima, kao i o razvojnim šansama – naveo je Zoraja.

Podvukao je da je posebna pažnja sastanka bila usmerena na cirkularnu ekonomiju jer čuva životnu sredinu, štedi resurse i smanjuje količinu otpada.

– Sa stanovišta cirkularne ekonomije grada Beograda treba istaći da nova sanitarna deponija u Vinči predviđa upravljanje otpadom, njegovo odlaganje po meri evropskih standarda, s čime su se složili i predstavnici nemačke privredne delegacije – ukazao je Zoraja.

On je precizirao da će se prerađeni otpad iz Vinče koristiti za proizvodnju električne i toplotne energije.

– Godišnji kapacitet postrojenja 340.000 tona otpada, dok će kapacitet postrojenja za tretman građevinskog otpada biti minimum 100.000 tona. Proizvod tretmana građevinskog otpada koristiće se i dalje u građevinarstvu, pre svega u izgradnji puteva – precizirao je Zoraja za Beoinfo.

Govorilo se, kako je rekao, i o resoru ekologije i zaštite životne sredine.

– Ekologija i zaštita životne sredine spadaju među prioritete Grada Beograda, koji zadnjih godina u tu oblast ulaže velika sredstva – zaključio je Zoraja i zahvalio nemačkoj delegaciji na konstruktivnom razgovoru.

Nemačka delegacija će u toku dana posetiti deponiju Vinča, dok je centralni događaj, 10. novembra, bila Nemačko-srpska konferencija na temu razvoja tehnologija u oblasti upravljanja otpadom i reciklaže. Cilj konferencije je veća saradnja nemačkih i srpskih kompanija u pomenutoj oblasti, istakli su organizatori.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300