Sastanak o temama otpada predstavnika Grada Beograda i nemačke privredne delegacije

grafit_otpad
grafit_otpad

Predstavnici Grada Beograda – gradskih sekretarijata i gradskih komunalnih preduzeća održali su danas sastanak sa nemačkom privrednom delegacijom, s ciljem saradnje u industriji upravljanja reciklažnim otpadom.

Sastanku u Starom dvoru prisustvovali su v. d. podsekretara za inspekcijske poslove Srđan Zoraja, podsekretarka za zaštitu životne sredine Jasmina Madžgalj, te predstavnici JKP “Gradska čistoća”, “Zelenilo”i  JP “Beograd-put”.

– Imali smo čast da ugostimo predstavnike nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i energetiku, predstavnike kompanija “Goduni International” i “ReTech”, kao i desetak nemačkih korporacija koje su zainteresovane za ulaganje, proizvodnju i umrežavanje u Srbiji – naglasio je podsekretar Srđan Zoraja.

On je istakao da je bitna tema sastanka bila zaštita životne sredine, s posebnim osvrtom na industriju upravljanja otpadom i reciklaže.

– Predstavnici nadležnih gradskih službi i javnih komunalnih preduzeća imali su konstruktivni razgovor s nemačkom delegacijom. Razmenjena su mišljenja o opštem značaju same industrije, njihovim iskustvima, kao i o razvojnim šansama – naveo je Zoraja.

Podvukao je da je posebna pažnja sastanka bila usmerena na cirkularnu ekonomiju jer čuva životnu sredinu, štedi resurse i smanjuje količinu otpada.

– Sa stanovišta cirkularne ekonomije grada Beograda treba istaći da nova sanitarna deponija u Vinči predviđa upravljanje otpadom, njegovo odlaganje po meri evropskih standarda, s čime su se složili i predstavnici nemačke privredne delegacije – ukazao je Zoraja.

On je precizirao da će se prerađeni otpad iz Vinče koristiti za proizvodnju električne i toplotne energije.

– Godišnji kapacitet postrojenja 340.000 tona otpada, dok će kapacitet postrojenja za tretman građevinskog otpada biti minimum 100.000 tona. Proizvod tretmana građevinskog otpada koristiće se i dalje u građevinarstvu, pre svega u izgradnji puteva – precizirao je Zoraja za Beoinfo.

Govorilo se, kako je rekao, i o resoru ekologije i zaštite životne sredine.

– Ekologija i zaštita životne sredine spadaju među prioritete Grada Beograda, koji zadnjih godina u tu oblast ulaže velika sredstva – zaključio je Zoraja i zahvalio nemačkoj delegaciji na konstruktivnom razgovoru.

Nemačka delegacija će u toku dana posetiti deponiju Vinča, dok je centralni događaj, 10. novembra, bila Nemačko-srpska konferencija na temu razvoja tehnologija u oblasti upravljanja otpadom i reciklaže. Cilj konferencije je veća saradnja nemačkih i srpskih kompanija u pomenutoj oblasti, istakli su organizatori.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje