Saradnja zemalja “Otvorenog Balkana” tokom energetske krize

online sastanak mre
online sastanak mre kojcic 300822 (1)

Foto: mre.gov.rs

Solidarnost i saradnja u momentima energetske krize, pripreme za predstojeću zimsku sezonu, realizacija zajedničkih projekata u izgradnji energetske infrastrukture i jačanje regionalne energetske bezbednosti su ključni zadaci za sve države članice inicijative „Otvoreni Balkan“, saglasili su se predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, Ministarstva infrastrukture i energetike Albanije i Ministarstva ekonomije Severne Makedonije na današnjem onlajn sastanku.

Na sastanku je razgovarano i o pripremi zajedničkog, regionalnog kriznog plana, mogućnostima za skladištenje energenata, pre svega gasa, balansiranju električne energije, kao i o stvaranju zajedničkog fonda za finansiranje budućih projekata koji su od velike važnosti za sve tri države, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Sastanak predstavlja nastavak razgovora iz Tirane krajem jula, kada su ministri Albanije i S. Makedonije prihvatili inicijativu ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović o potrebi za formiranjem zajedničke radne grupe za saradnju u energetskoj krizi i na strateškim projektima u okviru “Otvorenog Balkana”.

Tokom današnjeg sastanka zajedničke radne grupe razgovarano je o mogućnostima za realizaciju konkretnih projekata, pre svega kada je reč o saradnji tokom zimske sezone, imajući u vidu rast cena na evropskim tržištima, kao i o novim energetskim kapacitetima koji koriste OIE, izgradnji gasnih interkonekcija i kapacitetima u budućem LNG terminalu u Albaniji, kao i o povezivanju u visokonaponskoj mreži.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300