Saradnja zemalja “Otvorenog Balkana” tokom energetske krize

online sastanak mre
Saradnja zemalja “Otvorenog Balkana” tokom energetske krize

Foto: mre.gov.rs

Solidarnost i saradnja u momentima energetske krize, pripreme za predstojeću zimsku sezonu, realizacija zajedničkih projekata u izgradnji energetske infrastrukture i jačanje regionalne energetske bezbednosti su ključni zadaci za sve države članice inicijative „Otvoreni Balkan“, saglasili su se predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, Ministarstva infrastrukture i energetike Albanije i Ministarstva ekonomije Severne Makedonije na današnjem onlajn sastanku.

Na sastanku je razgovarano i o pripremi zajedničkog, regionalnog kriznog plana, mogućnostima za skladištenje energenata, pre svega gasa, balansiranju električne energije, kao i o stvaranju zajedničkog fonda za finansiranje budućih projekata koji su od velike važnosti za sve tri države, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Sastanak predstavlja nastavak razgovora iz Tirane krajem jula, kada su ministri Albanije i S. Makedonije prihvatili inicijativu ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović o potrebi za formiranjem zajedničke radne grupe za saradnju u energetskoj krizi i na strateškim projektima u okviru “Otvorenog Balkana”.

Tokom današnjeg sastanka zajedničke radne grupe razgovarano je o mogućnostima za realizaciju konkretnih projekata, pre svega kada je reč o saradnji tokom zimske sezone, imajući u vidu rast cena na evropskim tržištima, kao i o novim energetskim kapacitetima koji koriste OIE, izgradnji gasnih interkonekcija i kapacitetima u budućem LNG terminalu u Albaniji, kao i o povezivanju u visokonaponskoj mreži.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama