Radovi na gasovodu do Prijepolja vrednom 40 mil EUR početkom 2022. godine

Cevi
Radovi na gasovodu do Prijepolja vrednom 40 mil EUR početkom 2022. godine

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je večeras, odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije, da će radovi na gasovodu ka Prijepolju početi krajem februara.

Mihajlović je rekla da su izdvojena značajna sredstva i za unapređenje visokonaponske i distributivne mreže u Srbiji.

– Mi smo pre više od mesec dana usvojili izveštaj na Vladi o tome i očekujemo da radovi na izgradnji gasovoda ka Prijepolju koji će biti dug 80 kilometara, početi krajem februara. Biće uloženo 40 mil EUR, a procene su da će sve biti gotovo za godinu dana od tada, ali svakako će tokom 2023. godine biti završeni radovi – navela je Mihajlović.

Ona je ukazala na to da je potrebno nekoliko godina kako bi se unapredila visokonaponska i distributivna mreža, ali da je izdvojeno dovoljno novca.

Plan je da stvorimo iste uslove u celoj zemlji kada govorimo o napajanju električnom energijom, jer nije samo problem na jugozapadu zemlje. Obezbedili smo novac i u naredne dve, tri godine ćemo ulagati u distributivnu mrežu, napomenula je ona.

Potpredsednica Vlade je navela i da su dokazane mineralne sirovine u Srbiji vredne 250 milijardi evra i da moderno, održivo rudarstvo može da doprinese ukupnom privrednom razvoju zemlje.

Srbija je rudarska država i treba toga da budemo svesni. To je posebno važno u momentu kada se ceo svet bori sa klimatskim promenama i kada su u procesu energetske tranzicije i zelene agende kritične sirovine litijum, bakar, zlato i antimon, a svega toga ima u velikim količinama u našoj zemlji, istakla je ona.

Vrednost dokazanih mineralnih sirovina je 250 milijardi evra. Nedavno smo otvorili novi rudnik Čukaru Peki i time postali drugi proizvođači bakra i zlata u Evropi, a istraživanja pokazuju da možemo biti i prvi. Rudarstvo je razvojna šansa, ako se sprovodi po svim ekološkim i energetskim standardima, objasnila je potpredsednica Vlade.

Mihajlović je ukazala na to da je tokom ove godine sprovedeno 30 odsto više inspekcijskih nalaza u odnosu na prethodnu godinu.

Ne mora niko da brine i inspekcijskom radu za koje je zaduženo Ministarstvo rudarstva i energetike. Imamo dovoljno inspektora i tokom ove godine imamo 230 inspekcijskih nalaza, što je za 30 odsto više nego prošle godine kada ih je bilo 160. Treba da razmišljamo o tome koliko rudarstvo može da doprinese razvoju zemlje, istakla je Mihajlović.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama