Radovi na gasovodu do Prijepolja vrednom 40 mil EUR početkom 2022. godine

Cevi
cevi_vodovod

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je večeras, odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije, da će radovi na gasovodu ka Prijepolju početi krajem februara.

Mihajlović je rekla da su izdvojena značajna sredstva i za unapređenje visokonaponske i distributivne mreže u Srbiji.

– Mi smo pre više od mesec dana usvojili izveštaj na Vladi o tome i očekujemo da radovi na izgradnji gasovoda ka Prijepolju koji će biti dug 80 kilometara, početi krajem februara. Biće uloženo 40 mil EUR, a procene su da će sve biti gotovo za godinu dana od tada, ali svakako će tokom 2023. godine biti završeni radovi – navela je Mihajlović.

Ona je ukazala na to da je potrebno nekoliko godina kako bi se unapredila visokonaponska i distributivna mreža, ali da je izdvojeno dovoljno novca.

Plan je da stvorimo iste uslove u celoj zemlji kada govorimo o napajanju električnom energijom, jer nije samo problem na jugozapadu zemlje. Obezbedili smo novac i u naredne dve, tri godine ćemo ulagati u distributivnu mrežu, napomenula je ona.

Potpredsednica Vlade je navela i da su dokazane mineralne sirovine u Srbiji vredne 250 milijardi evra i da moderno, održivo rudarstvo može da doprinese ukupnom privrednom razvoju zemlje.

Srbija je rudarska država i treba toga da budemo svesni. To je posebno važno u momentu kada se ceo svet bori sa klimatskim promenama i kada su u procesu energetske tranzicije i zelene agende kritične sirovine litijum, bakar, zlato i antimon, a svega toga ima u velikim količinama u našoj zemlji, istakla je ona.

Vrednost dokazanih mineralnih sirovina je 250 milijardi evra. Nedavno smo otvorili novi rudnik Čukaru Peki i time postali drugi proizvođači bakra i zlata u Evropi, a istraživanja pokazuju da možemo biti i prvi. Rudarstvo je razvojna šansa, ako se sprovodi po svim ekološkim i energetskim standardima, objasnila je potpredsednica Vlade.

Mihajlović je ukazala na to da je tokom ove godine sprovedeno 30 odsto više inspekcijskih nalaza u odnosu na prethodnu godinu.

Ne mora niko da brine i inspekcijskom radu za koje je zaduženo Ministarstvo rudarstva i energetike. Imamo dovoljno inspektora i tokom ove godine imamo 230 inspekcijskih nalaza, što je za 30 odsto više nego prošle godine kada ih je bilo 160. Treba da razmišljamo o tome koliko rudarstvo može da doprinese razvoju zemlje, istakla je Mihajlović.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300