Protest u Novom Pazaru zbog izlivanja mazuta u reku Rašku

Protest
protest

Povodom ekološke katastrofe koja je izazvana višednevnim izlivanjem mazuta iz JKP “Gradske toplane”, građani Novog Pazara održali su protest 20. juna na platou u centru grada, tik iznad mesta gde se mazut izliva u reku Rašku.

Protestu koji je organizovala Inicijativa građana okupljena oko imena “Za zdrav Novi Pazar” prisustvovalo je više stotina građana Novog Pazara, među kojima istaknuti umetnici, profesori, doktori, verski službenici, sportisti tog grada koji su na miran način želeli da skrenu pažnju lokalne samouprave i republičkih institucija na višegodišnje zagađivanje reke Raške ali i ostalih reka u Novom Pazaru.

Organizatori protesta zahtevaju hitno sankcionisanje nadležnih u JP “Gradska Toplana”, koja je identifikovana kao odgovorna za izlivanje mazuta u reku Rašku.

Takođe među zahtevima se našao i poziv novopazarskom Zavodu za javno zdravlje da se obrati javnosti u ovom gradu i da im saopšte da li je bezbedno šetati pored reke Raške i kakve su dugoročne posledice ove ekološke katastrofe, rekao je okupljenim građanima Ado Marovac, jedan od organizatora ovog skupa.

Podsećamo, pre nešto više od 10 dana u centru Novog Pazara došlo je do ispuštanja tada nepoznate količine crne tečnosti u reku Rašku koja protiče kroz ovaj grad. Nakon što su građani na društvenim mrežama uzbunili javnost o izlivanju ove tečnosti, a za koju je kasnije utvrđeno da je nafta, pripadnici nadležnih inspekcijskih službi uspeli su da lociraju i pronađu zagađivača.

Inspekcijske službe su nakon istraživanja utvrdile da je usled nevremena koje je prethodne nedelje zahvatilo Novi Pazar došlo do mešanja vode i mazuta u sistemu JP “Gradska toplana” Novi Pazar i izlivanja iste mešavine u sistem kišnice.

Međutim, mazut iz “Gradske toplane” nastavio je da se izliva u reku Rašku i danima nakon ovog snimka, a smrad je počeo je nesnosno da se širi gradom, pa je nakon ozbiljnih upozorenja ljudi od struke došlo do pobune građana.

– Ovo je prvi put u istoriji grada da se građani ujedine oko jedne ideje i da zajedno, bez obzira na sve svoje razlike, zatraže od odgovornih rešenje za probleme svih građana Novog Pazara – rekao je Ado Marovac za Nova.rs i dodao da je cilj protesta zdrava i čista reka Raška, ali i ostale reke koje protiču kroz Novi Pazar.

Prema njegovim rečima, nedavno izlivanje mazuta u reku Rašku nije jedini problem zagađenja ove reke. On je napomenuo da se u reku Rašku godinama izlivaju i otpadne vode iz kamenjara, mesara, i fabrika.

Izvor: Nova.rs

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300