Pronađen novi par retkog orla krstaša u Srbiji

orao krstaš
orao_krstas

Foto: zzps.rs

Stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode otkrili su tokom terenskog rada 28. januara 2022. godine u Banatu novi gnezdeći par izuzetno retkog orla krstaša.

Par orlova je naselio malo posećenu pustaru u široj zoni Novog Miloševa i započeo izgradnju gnezda na topoli, navodi se u saopštenju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Orao krstaš je ranjiva vrsta na svetskom nivou dok je u Srbiji kritično ugrožen i preti mu opasnost od potpunog izumiranja.

Do sada su u Srbiji bila poznata svega tri gnezdeća para, svi na severu Banata, a ovaj novi par se nastanio 30 kilometara južno od do sada poznatih gnezdilišnih teritorija orlova.

orao_krstas_gnezdo_2

Foto: pzzp.rs

Povećanje broja parova i širenje rasprostranjenja orla krstaša u Srbiji pokazuje da nisu uzaludni dugogodišnji napori Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i partnera, da se sačuvaju staništa i jedinke orla krstaša. U narednim danima biće preduzete konkretne aktivnosti da se obezbedi lokalitet gde se nastanio novi par, koji se nalazi izvan zaštićenih područja, kako bi se orlovima omogućilo da uspešno izvedu potomstvo, navedeno je u saopštenju.

Zanimljivosti o orlu krstašu

Dužina tela, od vrha kljuna do vrha repa je oko 80 centimetara, a raspon krila kreće se od 180 do 215 centimetara.

Kao i kod drugih ptica grabljivica ženke su krupnije i masivnije od mužijaka. Odrasla jedinka je mase od 2,5 do 4,5 kilograma.

Krstaši postaju polno zreli tek sa 5 godina starosti.

Osnovna hrana krstaša su mali sisari poput tekunice i ptice srednje veličine. U prirodi mogu da dožive starost od oko 30 godina.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300