Proglašena dva nova spomenika prirode u Vojvodini: “Dud kod Šuljma” i “Zasavički Hrast”

Dud kod Šuljma
Dud kod Šuljma

Foto: pzzp.rs

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode saopštio je da je u svoj Registar zaštićenih prirodnih dobara upisaо još dva nova zaštićena prirodna područja i to SP “Dud kod Šuljma” i SP “Zasavički Hrast”.

Skupština grada Sremska Mitrovica je na sednici održanoj 31.10.2023. godine donela Odluke o proglašenju zaštite Spomenika prirode “Dud kod Šuljma” i Spomenika prirode “Zasavički hrast”. Pomenute odluke će biti objavljena u Službenom listu Grada Sremska Mitrovica broj 16/2023. Odluke su donete na osnovu predloga i studija zaštite kao stručno-dokumentacionih osnova za uspostavlјanje zaštite koje je izradio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Spomenik prirode “Dud kod Šuljma”

U ataru sela Šulјam na južnim padinama Fruške gore na raskrsnici dva puta stoji stari dud, kao drvo međaš na proplanku koji služi kao odmorište u hladu velike krošnje ovog stabla. Ovo staro i moćno stablo predstavlјa svojevrsni prirodni spomenik i dominantnu tačku, te služi za orijentaciju i kod meštana se odomaćio termin “skretanje kod duda”. S obzirom na značaj i funkciju ovog stabla na tom mestu kao i visok stepen dekorativnosti ovog stabla, isto zaslužuje zaštitu.

Dud kod Šulјma je jedan od retkih još vitalnih primeraka u Sremu i Vojvodini. Zbog svoje velike starosti (180-200. godina), impozantnog porasta, vitalnosti, a kao i genetska baza zaslužuje veliku pažnju. Dud sa svojom habitusom i izgledom (obim debla 525 cm, širina krošnje 23 m), predstavlјa izuzetno vredan i redak primerak svoje vrste. Krošnja je okruglasta, gusta, sa južne strane bogato obrasle donje grane spuštaju se nisko, skoro do 1 m od površine zemlјe. Kora debla je sivo-smeđa i brazdasto uzdužno duboko ispucala. Svojim položajem i impozantnom krošnjom stari dud suvereno dominira u širem prostoru, te predstavlјa posebno obeležje okolnog pejzaža.

SP “Dud kod Šulјma” nalazi se na severnoj strani sela Šulјam, prema južnom podnožju Fruške gore. Udalјen je 4-5 metara od raskrsnice prema selu.

SP “Dud kod Šulјma” prema zakonodavstvu R.Srbije spada u III (treću) kategoriji – zaštićeno područje lokalnog značaja, po članu 41. Zakona o zaštiti prirode („Sl. glasnik RS”, br. 36/2009, 88/2010, 91/2010-ispr., 14/2016, 95/2018-dr. zakon i 71/2021).

Spomenika prirode “Zasavički hrast”

Spomenik prirode “Zasavički hrast” predstavlјa stablo hrasta lužnjaka (Quercus robur L.) impozantnih dimenzija, velike dekorativnosti, kao i očuvane vitalnosti. Prema izuzetnim dendrometrijskim karakteristikama i estetskim odlikama, ovaj hrast predstavlјa odličan primer očuvanog stoletnog stabla.

Spomenik prirode “Zasavički hrast” nalazi se na području severne Mačve, istočno od reke Drine i južno od reke Save, na teritoriji Grada Sremska Mitrovica. Spomenik prirode “Zasavički hrast” se smestio preko puta auto-kampa („CAMPING Zasavica”) uz prilazni put na 200 m od Vizitorskog centra Specijalnog rezervata prirode “Zasavica”.

Zbog svoje velike starosti (oko 150 godina), impozantnog habitusa i vitalnosti, a kao i genetska baza zaslužuje veliku pažnju. Hrast sa svojim habitusom i izgledom (obim debla 411 cm, širina krošnje 26 m), predstavlјa izuzetno vredan i redak primerak svoje vrste.

Deblo je pravilno cilindrično, tamno mrke boje i duboko ispucale kore. Kruna je formirana na visini na oko 5 m sa dve osnovne grane rašlјasto postavlјene prečnika oko 60 cm, sa kojih se odvajaju bočne grane i grančice. Krošnja hrasta je asimetrična, široka, inficirana hrastovom imelom. Svojim položajem i impozantnom krošnjom hrast suvereno dominira u širem prostoru, te predstavlјa posebno obeležje okolnog pejzaža.

Spomenika prirode “Zasavički hrast” prema zakonodavstvu R.Srbije spada u III (treću) kategoriji – zaštićeno područje lokalnog značaja, po članu 41. Zakona o zaštiti prirode („Sl. glasnik RS”, br. 36/2009, 88/2010, 91/2010-ispr., 14/2016, 95/2018-dr. zakon i 71/2021).

Proglašenjem ova dva nova spomenika prirode u ovom trenutku u AP Vojvodini ima 143 zaštićena područja.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300