Prodaja hibridnih vozila u EU prvi put nadmašila dizelaše

Hibridni automobil
elektricni_automobil_hibrid

Prodaja hibridnih automobila, koji imaju motor i sa unutrašnjim sagorevanjem i na baterije, prošle godine je prvi put u Evropi nadmašila dizelaše, mada za samo 48 vozila, pokazuju današnji podaci Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).

Jedan od 11 prodatih automobila u Evropi tokom 2021. godine bio je električni, na baterije, odnosno ukupno nešto manje od 880.000 vozila, prema statistici ACEA-e.

Ukupno 1,9 miliona hibridnih i električnih vozila s baterijom registrovano je u Evropskoj uniji tokom cele prošle godine, što je znatan skok sa 1,1 milion registrovanih 2020. godine.

Hibridni automobili sa samopunjačem imaju bateriju koju puni motor sa unutrašnjim sagorevanjem i generalno mogu da pređu samo ograničenu razdaljinu s pogonom na struju.

Ovaj tip takozvanih plag-in hibrida pokreće prvenstveno baterija koja se puni eksterno i stoga se smatraju ekološki prihvatljivijim, ali su podržani i motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, dok čisto električni automobili rade samo na bateriju.

U 2021., prodaja električnih vozila u EU je porasla za 63,1 posto na skoro 878,500 automobila, pokazuju podaci, dok je prodaja plag-in hibrida porasla za 70,7 procenata na skoro 867.100, preneo je Tanjug.

Broj registracija dizel vozila, koji se stropoštao posle dizelgejt skandala 2015. godine, pao je prošle godine za trećinu na 1,9 miliona jedinica sa 2,77 miliona prethodne godine.

Benzinci su ostali najzastupljenija vrsta vozila, ali sa nižim udelom u ukupnoj prodaji nego godinu dana ranije, i činili su 40 odsto novih registracija u odnosu na 48 procenata u 2020.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300