Prodaja električnih automobila u Evropi skočila za čak 77%

Elektricni automobili
elektricni_automobili

Iako je prodaja novih automobila u padu, udeo elektrifikovanih vozila je drastično porastao.

S rastom cena energenata i sve bogatijom ponudom evropski kupci se ubrzano okreću elektrifikovanim vozilima. Prema podacima koje je objavio JATO Dynamic, prodaja elektrifikovanih vozila je drastično skočila.

Pritom pod pojmom elektrifikovanih vozila govorimo o segmentu električnih i plug-in hibrida, koji su u februaru ostvarili tržišni udeo od čak 20%. Osetno veći rast beleže električna vozila, i to čak 77%, dok je prodaja plug-in hibrida porasla tek 6%.

Pritom su najpopularniji SUV-ovi s udelom od čak 51%, dok je apsolutni predvodnik na tržištu električnih vozila Tesla s udelom od 18,1%, ispred Volkswagena i Hyundai.

Ako gledamo globalno tržište 26 evropskih zemalja, prodaja je zbog problema u isporuci pala za 5,4% na 794.576 primeraka, što je najlošiji rezultat u poslednjih 40 godina.

U ponudi “običnih” automobila evropski broj 1 je opet VW Golf, ali s padom prodaje u odnosu na prošlu godinu. Isto važi i za većinu drugih modela u top 10. Kad su u pitanju noviteti na tržištu, odlične rezultate su ostvarili Renault Arkana/Megane Conquest, Hyundai Ioniq 5 (i Kia EV6) te Volkswagenovi aduti ID.4 i Taigo.

U segmentu plug-in hibrida su najpopularniji SUV-ovi Peugeot 3008 i Fiat Kuga, a prati ih BMW serije 3. Najprodavaniji električni modeli su Tesla Model 3 i Tesla Model Y, a prati ih vrlo uspešni Fiat 500e.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300