Pripremite semenke za dživdžane – Svetski dan vrabaca 20. marta

Pripremite semenke za dživdžane – Svetski dan vrabaca 20. marta

Za vrapca nas od malena vežu pozitivne misli. Nekada je bio najčešća ptica, ali je poslednjih godina broj vrabaca u opadanju i u ruralnim i urbanim staništima. Kako bi se skrenula pažnja javnosti na ulogu vrabaca i na značaj njihovog očuvanja obeležava se 20. marta Svetski dan vrabaca.

Vrapci se gnezde u kućnim strehama i šupljinama kuća, kao i u grmlju i na stablima. Hrane se semenkama, leptirima, paucima i drugim sitnim insektima, cvetnim nektarom, voćem, ostacima ljudske hrane… Veoma su korisni u borbi sa gusenicama i drugim insektima štetnim za poljoprivredu, pa su na selu rado viđeni susedi. Dužine do 15 centimetra, i težine oko 30 grama, ove ptičice u proseku žive svega 1,5 do 2 godine.

U Srbiji žive tri vrste vrabaca:

  • vrabac pokućar (Passer domesticus),
  • poljski vrabac (Passer montanus),
  • španski vrabac (Passer hispaniolensis).

Vrabac pokućar je najpoznatiji i najbrojniji, i pratilac je ljudskih naselja širom Srbije. Ova vrsta je rasprostranjen je širom sveta. Međutim, zabeleženo je smanjenje brojnosti širom Evrope, a i kod nas je primetno manji broj vrabaca.

Mnogi su problemi sa kojima se suočavaju vrapci, a neki od najčešćih su sve teža mogućnost da dođu do hrane, vode, kao i gubitak mesta za gnežđenje, pa čak i nedostatak suve trave od koje vrapci prave gnezda, kao i prirodni neprijatelji, najčešće mačke, ali i druge ptice.

Žbunje je za vrapce svojevrstan dnevni boravak tokom cele godine. Zato je izuzetno važno da u gradovima postoje brojne zelene površine.

Kako preopručuju stručnjaci, neki od načina da pomognemo vrapcima da žive u zajednici sa ljudima jesu postavljanje kućica za gnezda i bolje planiranje zelenih površina. Takođe, možemo iznositi posude sa svežom vodom tokom vrelih letnjih dana, a zimi se mogu napraviti hranilice u koje za vrapce treba sipati sirov suncokret, proso, pšenicu i razne druge semenke.

Ova ptičica će nam svojim prisustvom uneti pesmu i živahnost. Čak i zimi čujemo vrapčiće kako cvrkuću iz žbunja ili nam dolaze na terasu.

Vrabac kao:

– Vrtići sa imenom “Vrabac”
– Vrabac Srba – maskota Univerzijade 2009. Beogradu
– Mali vrabac – restoran u Skadarliji
– Vrabac Džoni – dečija knjiga Nikole Đurička

 

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama