Pripremite semenke za dživdžane – Svetski dan vrabaca 20. marta

vrabac
vrabac_2

Za vrapca nas od malena vežu pozitivne misli. Nekada je bio najčešća ptica, ali je poslednjih godina broj vrabaca u opadanju i u ruralnim i urbanim staništima. Kako bi se skrenula pažnja javnosti na ulogu vrabaca i na značaj njihovog očuvanja obeležava se 20. marta Svetski dan vrabaca.

Vrapci se gnezde u kućnim strehama i šupljinama kuća, kao i u grmlju i na stablima. Hrane se semenkama, leptirima, paucima i drugim sitnim insektima, cvetnim nektarom, voćem, ostacima ljudske hrane… Veoma su korisni u borbi sa gusenicama i drugim insektima štetnim za poljoprivredu, pa su na selu rado viđeni susedi. Dužine do 15 centimetra, i težine oko 30 grama, ove ptičice u proseku žive svega 1,5 do 2 godine.

U Srbiji žive tri vrste vrabaca:

  • vrabac pokućar (Passer domesticus),
  • poljski vrabac (Passer montanus),
  • španski vrabac (Passer hispaniolensis).

Vrabac pokućar je najpoznatiji i najbrojniji, i pratilac je ljudskih naselja širom Srbije. Ova vrsta je rasprostranjen je širom sveta. Međutim, zabeleženo je smanjenje brojnosti širom Evrope, a i kod nas je primetno manji broj vrabaca.

Mnogi su problemi sa kojima se suočavaju vrapci, a neki od najčešćih su sve teža mogućnost da dođu do hrane, vode, kao i gubitak mesta za gnežđenje, pa čak i nedostatak suve trave od koje vrapci prave gnezda, kao i prirodni neprijatelji, najčešće mačke, ali i druge ptice.

Žbunje je za vrapce svojevrstan dnevni boravak tokom cele godine. Zato je izuzetno važno da u gradovima postoje brojne zelene površine.

Kako preopručuju stručnjaci, neki od načina da pomognemo vrapcima da žive u zajednici sa ljudima jesu postavljanje kućica za gnezda i bolje planiranje zelenih površina. Takođe, možemo iznositi posude sa svežom vodom tokom vrelih letnjih dana, a zimi se mogu napraviti hranilice u koje za vrapce treba sipati sirov suncokret, proso, pšenicu i razne druge semenke.

Ova ptičica će nam svojim prisustvom uneti pesmu i živahnost. Čak i zimi čujemo vrapčiće kako cvrkuću iz žbunja ili nam dolaze na terasu.

Vrabac kao:

– Vrtići sa imenom “Vrabac”
– Vrabac Srba – maskota Univerzijade 2009. Beogradu
– Mali vrabac – restoran u Skadarliji
– Vrabac Džoni – dečija knjiga Nikole Đurička

 

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300