Prijavili krivolov u Blacu, dobili pretnje smrću

prepelica
prepelica

Foto: pixabay/HarikalarDiyari

Članovima i volonterima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), koji su razotkrili krivolov na prepelice u Topličkom okrugu, upućene su pretnje smrću, saopštilo je DZPPS.

DZPPS je saopštilo da su njihovi članovi proteklog vikenda obilazili Toplički okrug gde su na više lokacija pronašli vabilice za prepelice. O tome su obavestili policiju u Blacu, čiji službenici su u nezakonitom lovu u ataru sela Trbunje u subotu zatekli jednog, a potom u nedelju, oko 3 kilometra dalje u ataru sela Suvi Do dvojicu naoružanih italijanskih državljana.

– Italijani su u džepovima imali ukupno osam sveže ulovljenih prepelica, dok kod sebe nisu posedovali dokumentaciju neophodnu za izvođenje lova, kao ni dozvole za nošenje oružja. Sumnju u nezakonit lov dopunila je i činjenica da je prekršen Zakon o divljači i lovstvu i to u delu koji obavezuje lovce da sitnu divljač love u grupama od najmanje tri, a najviše 20 osoba, uz prisustvo grupovođe, što svakako ne mogu biti strani državljani – kažu iz DZPPS.

Dodaju da je policija pronašla po jednu elektronsku vabilicu neposredno pored obe lokacije gde su zatečeni italijanski državljani.

– Uređaju su bili okačeni na drveće, zaštićeni u metalnim kutijama i za drveće zavezani lancima i katancima. Indikativno je to što su vabilice bile iste, kao i ručno spravljena zaštita za te nezakonite uređaje – otktivaju aktivisti.

Kažu da je posle otkrivanja ovog krivolova usledila hajka na zaštitnike prirode, kao i preteći komentari na društvenim mrežama koje su pisali lovci.

– Pretnje upućene našim članovima i volonterima koji su bili na licu mesta izuzetno su ih uznemirile. Posle masovnih ubistava koja su Srbiju zadesila ovog proleća očekujemo oštru reakciju tužilaštva i policije, jer veći broj osoba poziva na ubistvo i fizičko povređivanje čestitih građana koji se bore za poštovanje zakona i očuvanje zajedničke životne sredine – poručio je predsednik DZPPS Milan Ružić.

Noćna trka za prepelice

– Krivolovci tokom noći na više stotina lokacija postavljaju zakonom zabranjene elektronske vabilice, gde potom u ranim jutarnjim satima uz prasak pušaka lišavaju života malene ptice selice – naveli su iz DZPPS.

Kako objašnjavaju, elektronska vabilica je uređaj koji tokom noći emituje prodorno oglašavanje mužjaka prepelice kako bi se na određenu lokaciju privukao i zadržao veliki broj ptica. Vabilice zavaravaju prepelice da na toj lokaciji ima hrane, da tu mogu da se odmore i da je okruženje bezbedno.

Vabilica Trbunje

Foto: DZPPS

– Podaci sa terena ukazuju da se na području Srbije, uglavnom vikendima, koristi do 800 elektronskih vabilica. Zbog ovakvog vida nezakonitog lova u Srbiji svake godine strada najmanje 50.000 prepelica, čime se pričinjava ogromna šteta kako lovištima, tako i biodiverzitetu – ističe se u saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica.

Podsećaju da nezakonit lov uz pomoć sredstava za masovno uništavanje divljači predstavlja krivično delo za koje je propisana kazna zatvora u trajanju do tri godine.

– Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je u julu ove godine dopisom obavestilo sva osnovna javna tužilaštva u Srbiji o postojanju sumnji na predstojeći masovan nezakonit lov prepelica, o čemu je informisana i Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala MUP-a Srbije. Međutim, ni ovo leto nije prošlo bez krivolova prepelica, uprkos apelu Lovačkog saveza Srbije koji je usledio neposredno pred početak lovne sezone, koja je otvorena 15. avgusta. Slučajevi korišćenja vabilica u lovu policiji su prijavljeni kod Niša 20. avgusta i kod Knjaževca 2. septembra – navode aktivisti u saopštenju.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300