Prijavili krivolov u Blacu, dobili pretnje smrću

prepelica
prepelica

Foto: pixabay/HarikalarDiyari

Članovima i volonterima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), koji su razotkrili krivolov na prepelice u Topličkom okrugu, upućene su pretnje smrću, saopštilo je DZPPS.

DZPPS je saopštilo da su njihovi članovi proteklog vikenda obilazili Toplički okrug gde su na više lokacija pronašli vabilice za prepelice. O tome su obavestili policiju u Blacu, čiji službenici su u nezakonitom lovu u ataru sela Trbunje u subotu zatekli jednog, a potom u nedelju, oko 3 kilometra dalje u ataru sela Suvi Do dvojicu naoružanih italijanskih državljana.

– Italijani su u džepovima imali ukupno osam sveže ulovljenih prepelica, dok kod sebe nisu posedovali dokumentaciju neophodnu za izvođenje lova, kao ni dozvole za nošenje oružja. Sumnju u nezakonit lov dopunila je i činjenica da je prekršen Zakon o divljači i lovstvu i to u delu koji obavezuje lovce da sitnu divljač love u grupama od najmanje tri, a najviše 20 osoba, uz prisustvo grupovođe, što svakako ne mogu biti strani državljani – kažu iz DZPPS.

Dodaju da je policija pronašla po jednu elektronsku vabilicu neposredno pored obe lokacije gde su zatečeni italijanski državljani.

– Uređaju su bili okačeni na drveće, zaštićeni u metalnim kutijama i za drveće zavezani lancima i katancima. Indikativno je to što su vabilice bile iste, kao i ručno spravljena zaštita za te nezakonite uređaje – otktivaju aktivisti.

Kažu da je posle otkrivanja ovog krivolova usledila hajka na zaštitnike prirode, kao i preteći komentari na društvenim mrežama koje su pisali lovci.

– Pretnje upućene našim članovima i volonterima koji su bili na licu mesta izuzetno su ih uznemirile. Posle masovnih ubistava koja su Srbiju zadesila ovog proleća očekujemo oštru reakciju tužilaštva i policije, jer veći broj osoba poziva na ubistvo i fizičko povređivanje čestitih građana koji se bore za poštovanje zakona i očuvanje zajedničke životne sredine – poručio je predsednik DZPPS Milan Ružić.

Noćna trka za prepelice

– Krivolovci tokom noći na više stotina lokacija postavljaju zakonom zabranjene elektronske vabilice, gde potom u ranim jutarnjim satima uz prasak pušaka lišavaju života malene ptice selice – naveli su iz DZPPS.

Kako objašnjavaju, elektronska vabilica je uređaj koji tokom noći emituje prodorno oglašavanje mužjaka prepelice kako bi se na određenu lokaciju privukao i zadržao veliki broj ptica. Vabilice zavaravaju prepelice da na toj lokaciji ima hrane, da tu mogu da se odmore i da je okruženje bezbedno.

Vabilica Trbunje

Foto: DZPPS

– Podaci sa terena ukazuju da se na području Srbije, uglavnom vikendima, koristi do 800 elektronskih vabilica. Zbog ovakvog vida nezakonitog lova u Srbiji svake godine strada najmanje 50.000 prepelica, čime se pričinjava ogromna šteta kako lovištima, tako i biodiverzitetu – ističe se u saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica.

Podsećaju da nezakonit lov uz pomoć sredstava za masovno uništavanje divljači predstavlja krivično delo za koje je propisana kazna zatvora u trajanju do tri godine.

– Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je u julu ove godine dopisom obavestilo sva osnovna javna tužilaštva u Srbiji o postojanju sumnji na predstojeći masovan nezakonit lov prepelica, o čemu je informisana i Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala MUP-a Srbije. Međutim, ni ovo leto nije prošlo bez krivolova prepelica, uprkos apelu Lovačkog saveza Srbije koji je usledio neposredno pred početak lovne sezone, koja je otvorena 15. avgusta. Slučajevi korišćenja vabilica u lovu policiji su prijavljeni kod Niša 20. avgusta i kod Knjaževca 2. septembra – navode aktivisti u saopštenju.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje