Površina pod organskom proizvodnjom u Srbiji se neznatno smanjila

Jabuke u gajbici
gajbica_jabuke_voce

Površina koja je namenjena organskoj proizvodnji u Srbiji za nijansu je smanjena 2020. godine, prema najnovijim podacima Evropske agencije za statistiku.

Organska proizvodnja odvijala se na 20.971 hektara 2020, što je manje od 1% ukupno korišćenog poljoprivrednog zemljišta. Godinu dana ranije u te svrhe korišćeno je 21.266 hektara.

Najveći procenat te površine čine organske oranice, na kojima se gaje žitarice, povrće, zelena stočna hrana i industrijsko bilje. Na drugom mestu su stalni zasadi (voćnjaci i vinogradi), a na trećem mestu su pašnjaci i livade.

Površina koja se u Evropskoj uniji koristi za organsku poljoprivrednu proizvodnju povećala se za osam godina 56%, prema podacima Eurostata. Pod organskom proizvodnjom 2020. godine bilo je 14,7 miliona hektara, u odnosu na 9,5 miliona 2012. U poređenju sa 2019. godinom povećala se za 0,6%, sa 13,8 miliona hektara.

Polovina ukupne površine pod organskom proizvodnjom u EU nalazi se u samo četiri članice – Francuskoj, Španiji, Italiji i Nemačkoj.

U Hrvatskoj, Bugarskoj, Francuskoj i Mađarskoj od 2012. do 2020. ukupna površina pod organskom proizvodnjom povećala se za više od 100%.

Od ukupno korišćenog poljoprivrednog zemljišta, površina pod organskom proizvodnjom činila je 9,1 %. Taj procenat je od 2012. povećan u svim zemljama EU osim u Poljskoj.

Najveći udeo organske proizvodnje u ukupno korišćenom poljoprivrednom zemljištu ima Austrija (25%), Estonija (22%) i Švedska (20%), a najmanji Irska i Malta.

U osam članica je procenat poljoprivrednog zemljišta koji se koristi za organske proizvode manji od 5%.

Švedska je imala najveći udeo organskih žitarica (7,1%) i svežeg povrća (17,8%) u njihovoj ukupnoj proizvodnji.

Letonija i Austrija imaju najveći udeo ovaca i koza koje se organski gaje (36%), Danska najveći udeo svinja (3,4%), a Grčka goveda (30,3%). U Austriji je najveći procenat organski gajenih krava muzara (22%).

U EU je 2020. bilo više od 4,5 miliona goveda gajenih korišćenjem organskih metoda, od ukupno 76,5 miliona.

Organskom proizvodnjom se uglavnom bave mladi. Prema podacima Eurostata, procenat poljoprivrednika mlađih od 40 godina u organskoj proizvodnji je duplo veći nego u neorganskoj (21% prema 10,5%).

Izvor: Euractiv.rs

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300