Posebna oznaka za domaće meso od 1. aprila u prodavnicama

suhomesnato_pladanj_hrana

Meso i proizvodi od mesa, koji su poreklom iz Srbije, od 1. aprila 2022. godine u prodajnim objektima biće obeleženi posebnom grafičkom oznakom, navedeno je na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva vodoprivrede Srbije.

Obeležavanje domaćih proizvoda od mesa na ovaj način uvedeno je novim Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, čija primena počinje 1. aprila.

Uslov da bi neka mesna prerađevina bila označena novom oznakom “Poreklom iz Srbije” je da je više od 50% glavne sirovine poreklom iz Srbije.

Ta oznaka prikazuje se na vidljivom mestu, neposredno pored izloženog mesa i proizvoda od mesa ili uz cenu i treba da bude najmanje iste veličine kao i veličina cene.

poreklom iz srbije

Foto: minpolj.gov.rs

Na ovu meru Ministarstvo poljoprivrede se odlučilo da bi dalo dodatni podsticaj domaćoj proizvodnji mesa u skladu sa predlogom poljoprivrednika, a zahvaljujući ovoj meri kupci će imati jasan uvid o poreklu proizvoda koji kupuju.

Na ovaj način se ukazuje potrošačima gde mogu kupovati domaće proizvode i promovisati prednosti kvaliteta domaćih proizvoda. Očekuje se da dugoročno ova mera pozitivno deluje na domaću proizvodnju, navedeno je na sajtu.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje