Posebna oznaka za domaće meso od 1. aprila u prodavnicama

suhomesnato_pladanj_hrana

Meso i proizvodi od mesa, koji su poreklom iz Srbije, od 1. aprila 2022. godine u prodajnim objektima biće obeleženi posebnom grafičkom oznakom, navedeno je na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva vodoprivrede Srbije.

Obeležavanje domaćih proizvoda od mesa na ovaj način uvedeno je novim Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, čija primena počinje 1. aprila.

Uslov da bi neka mesna prerađevina bila označena novom oznakom “Poreklom iz Srbije” je da je više od 50% glavne sirovine poreklom iz Srbije.

Ta oznaka prikazuje se na vidljivom mestu, neposredno pored izloženog mesa i proizvoda od mesa ili uz cenu i treba da bude najmanje iste veličine kao i veličina cene.

poreklom iz srbije

Foto: minpolj.gov.rs

Na ovu meru Ministarstvo poljoprivrede se odlučilo da bi dalo dodatni podsticaj domaćoj proizvodnji mesa u skladu sa predlogom poljoprivrednika, a zahvaljujući ovoj meri kupci će imati jasan uvid o poreklu proizvoda koji kupuju.

Na ovaj način se ukazuje potrošačima gde mogu kupovati domaće proizvode i promovisati prednosti kvaliteta domaćih proizvoda. Očekuje se da dugoročno ova mera pozitivno deluje na domaću proizvodnju, navedeno je na sajtu.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300