Pokrenuta inicijativa za zaštitu najveće dudove šume u Vojvodini

dud
dud

Foto: Pixabay/begonvilliev

Aktivisti udruženja “Čuvari Perleza” pokrenuli su inicijativu zaštite dudove šume u Perlezu kod Zrenjanina i zatražili da se pokrene postupak proglašenja te šume za Spomenik prirode. Kako navode, dudova šuma na Vašarištu u Perlezu je jedna od retkih sačuvanih dudovih šuma u Vojvodini, a te navode potvrdili su im i stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode koji su obišli lokaciju i ocenili da su dudovi jedinstveni.

Ima ih 105 i čine najveću dudovu šumu u Vojvodini.

Prilikom obilaska Perleza, uočena su još tri stabla koja bi mogla ući u proceduru zaštite i proglašenja spomenikom prirode, a “Čuvari Perleza” pozvali su meštane da se jave ukoliko znaju za neko stablo koje je retko i starije od 50 godina i žele da ga zaštite.

“Čuvari Perleza” ukazali su i da bi proglašenje dudove šume na Vašarištu spomenikom prirode bilo od velikog značaja za Perlez jer bi na taj način sačuvali jedno od obeležja tog mesta i za buduće generacije.

Budući da su na spomeniku prirode zabranjene sve radnje koje ugrožavaju njegova obeležja i vrednosti, sprečila bi se i seča ili nesavesno krčenje ili bilo kakvo drugo postupanje sa dudovima na Vašarištu.

Meštani Perleza ukazuju da su dudove na te prostore početkom 18. veka doneli Katalonci i da su u vreme eksploatisanja svilene bube dudovi bili od velikog značaja za selo jer sa njih se bralo lišće, kojim su se hranile bube.

Tada je bilo i “obavezno” da svaki mladi bračni par posadi po jedan dud kako bi se šuma širila i očuvala.

Čuvari Perleza navode da je procedura proglašenja zaštite dugotrajna, ali da je važno da su bili inicijator i da je sada procedura u toku.

– Dudovi su narednih 10 godina zaštićeni, dok se ne okonča ceo postupak zaštite, nadamo se uspešno i da će Perlez moći da se podiči jednim vrlo retkim spomenikom prirode – poručili su oni.

Izvor: 021.rs

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300