Počinje takmičenje “Domaćinstvo koje su izabrale laste”

laste gnezdo
laste gnezdo

Foto: Pixabay/eismannhans

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) saopštilo je da je počelo takmičenje “Domaćinstvo koje su izabrale laste” koje traje do 30. maja, a domaćinstvo sa najvećim brojem aktivnih gnezda seoskih lasti dobiće tonu kukuruza, dok ostali učesnici mogu osvojiti sadnice voća u iznosu od 12.000 dinara.

Takmičiti se mogu domaćinstva koja imaju minimum jedno aktivno gnezdo seoskih lasta, odnosno, da su u njemu mladunci. Svi objekti domaćinstva moraju biti u vlasništvu jedne porodice.

Zadruge, poljoprivredni kombinati i preduzeća ne mogu učestvovati na takmičenju.

– Recept za brojna gnezda lasta se potvrđuje iz godine u godinu: štale sa drvenim tavanicama u kojima ima životinja, najčešće krava, otvorena vrata i prozori, domaćini koji ne zaprašuju protiv insekata. Na takmičenje se uvek prijavljivalo preko 100 domaćinstava, a rekordan broj gnezda smo izbrojali 2021. u Sremskim Karlovcima, čak 101 – pojašnjava Vilmoš Barkoci iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koordinator ovog takmičenja.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300