Počela izgradnja vetroparka “Kula 2” – “MK Group” i “Fintel energija” ulažu 17,5 miliona EUR

vetrenjaca_38

Svečanom ceremonijom u Stolcu kod Kule, kompanije “MK Group” i “Fintel energija” danas su zvanično obeležile početak radova na izgradnji vetroparka “Kula 2”. Vetroturbine najsavremenije tehnologije, grade se u blizini prvog vetroparka u Srbiji “Kula”, koji su takođe otvorile ove kompanije još 2015. godine. Uz investiciju od 17,5 miliona evra, planirano je da radovi budu završeni do kraja godine, a puštanje u rad u martu 2023. godine.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović istakla je, na ceremoniji polaganja kamena temeljca za vetropark “Kula 2”, da je jedini način da Srbija bude energetski bezbedna i nezavisna da poveća kapacitete za proizvodnju energije dobijene iz obnovljivih izvora (OIE).

– U našem energetskom miksu vetroelektrana i solarnih elektrana ima oko 3 odsto. I zato smo menjali zakone i radimo novi strategiju jer sve mora da se menja. Ovo su vrlo značajni projekti jer šalju poruku da mi to hoćemo, ali nije dovoljno. Hoćemo više – istakla je ona.

Mihajlović je rekla da ima puno investitora koji će sami ili zajedno sa državom i kroz strateška partnerstva graditi kapacitete iz OIE.

– Pričamo o stotinama megavata koji će se u narednih nekoliko godina sigurno naći na teritoriji Republike Srbije – izjavila je Mihajlović, prenosi Tanjug.

Vetropark “Kula 2” će, sa kapacitetom od 10 MW, snabdevati srpsku elektroenergetsku mrežu sa 28,6 GWh struje godišnje, što je ekvivalent energiji koju troši oko 8.000 domaćinstava.

Partner kompanija “MK Group” i “Fintel Energije” na ovom projektu je Erste banka.

Na teritoriji opštine Kula, pored vetroparkova, ove dve kompanije ujedno razvijaju najveći agrosolarni projekat u Evropi i prvi na Balkanu.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje