Počela realizacija prvog agrosolarnog projekta u regionu, investicija vredna 340 miliona EUR

agrosolar
Počela realizacija prvog agrosolarnog projekta u regionu, investicija vredna 340 miliona EUR

Kompanije “Fintel energija” i “MK grupa” potpisale su memorandum o razumevanju sa kineskom kompanijom “PowerChina”, čime je započela realizacija zajedničkog projekta Agrosolar u Kuli, a ta investicija je vredna 340 miliona evra, saopšteno je danas.

Nakon što su se pozicionirale kao lideri u proizvodnji struje iz energije vetra, “Fintel energija” i “MK grupa” započinju pionirski poduhvat koji koristi energiju sunca i u isto vreme omogućava održivu poljoprivrednu proizvodnju ispod solarnih panela.

Reč je, kako se navodi, o prvom projektu tog tipa na Balkanu i najvećem u Evropi, a vrednost investicije iznosi 340 miliona evra.Potpisivanjem ovog sporazuma definisali smo jasnu zainteresovanost obeju strana da uzmu učešće u najvećem agrosolarnom projektu u Evropi. Posebno značajan korak je izgradnja pilot solarnog parka od 50 kilovata, koja započinje u naredna tri meseca, navedeno je u saopštenju.

Agrosolar projekat će se prostirati na 770 hektara na teritoriji opštine Kula. Solarna elektrana biće kapaciteta 660 megavata, a planirana godišnja proizvodnja zelene energije oko 832 gigavat sata, što zadovoljava potrebe oko 200.000 domaćinstava.

– Na ovaj način nastavljamo da doprinosimo ostvarenju cilja Srbije da učešće energije iz obnovljivih izvora poveća na najmanje 40 odsto do 2040. godine – rekao je generalni direktor “Fintel Energije” Tiziano Giovannetti.

Direktor resora za finansije i rizike “MK grupe” Andrija Vuković rekao je da Agrosolar donosi veliku inovaciju kroz sinergiju zelene energije i održive poljoprivrede.

Obe oblasti su, kako je rekao, odavno deo agende “MK grupe”, ali i nacionalne strategije Srbije, a projekat će doneti još jednu inovaciju u srpski energetski sektor, pošto će u okviru druge faze biti izgrađeno postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika koje će se napajati iz solarne elektrane.

– Osim zelenog vodonika ova tehnologija omogućiće i dnevnu proizvodnju 300 tona mineralnog đubriva urea, dobijenog na potpuno održiv način – rekao je Vuković.

Kineska kompanija “PowerChina”, jedna je od najvećih građevinskih kompanija na svetu kad je u pitanju infrastruktura i sektor energetike.

– Radujemo se radu na projektu i zajedničkom cilju da razvijamo energiju iz obnovljivih izvora u Srbijii doprinesemo dostizanju ugljenične neutralnosti – rekao je predstavnik kompanije “PowerChina” u Srbiji Yang Bo.

“Fintel energija” i “MK grupa” su 2015. godine otvorili vetropark Kula, ukupne instalisane snage 9,9 MW, a godinu dana kasnije i drugi “La Piccolina”, instalisane snage 6,6 MW. Pokretanjem vetroparka “Košava” u Izbištu 2019. godine, instalisane snage 69 MW, 45.000 stanovnika koristi zelenu struju.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama