Počela izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske na bugarskoj teritoriji

gas
gas

Foto: unsplash

Danas je počela izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske na bugarskoj teritoriji. Međusistemska gasna veza “Bugarska-Srbija” (IBS) u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša.

Gasovod je kapaciteta 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a predviđeno je da bude operativan sredinom ove godine.

– EK želi da podržava ovakve projekte, ovo su projekti od zajedničkog interesa. Očekujemo da će deo ovog konektora početi sa radom 2023. godine – rekla je komesarka za energiju EU Kadri Simson, koja se putem video veze obratila prisutnima na skupu povodom početka radova na izgradnji gasovoda.

Istakla je da je Bugarska bila zavisna od ruskog gasa, a da je sada iskoristila priliku da diverzifikuje snabdevanje.

Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš – Dimitrovgrad – Bugarska je 85,5 miliona EUR, od kojih Evropska investiciona banka (EIB) kreditira 25 miliona EUR, 49,6 miliona je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Srbije i sredstava JP “Srbijagas”.

Sporazum o izgradnji gasovoda Niš – Dimitrovgrad potpisan je 2010. godine, a radovi na izgradnji gasnog konektora u Srbiji počeli su u februaru 2022. godine. Bugarska će zahvaljujući gasnom interkonektoru sa Grčkom dobijati prirodni iz Azerbejdžana i LNG (tečni) gas preko luke na severu Grčke.

Gasni interkonektor će biti povezan sa LNG terminalom u Aleksandropolisu i biće veza za Južni gasni koridor i obezbediće alternativno gasno snabdevanje tim energentom iz Azerbejdžana i iz Kaspijskog regiona.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje